Već neko vrijeme pušenje kao da je glavna tema kako među aktivnim, tako i među pasivnim pušačima, a sve zbog prijedloga nacrta Zakona o zdravstvenom osiguranju u kojem se predlaže pedeset postotno povećanje cijena cigareta i žestokih alkoholnih pića, što bi uz financijski "dodatak" HZZO-u moglo djelovati preventivno i smanjiti potrošnju cigareta odnosno alkohola. Prema tom bi prijedlogu kutija cigareta koja sada košta oko 20 Kuna nakon usvajanja zakona koštala 30 Kuna. Dobro su poznate činjenice koliko je pušenje štetno i kakve su posljedice, ali je razumljivo koliko se teško odviknuti od navike koja ponekad sa sobom nosi toliko šarma.

U Hrvatskoj je više od milijun ljudi ovisno o cigaretama, a 250000 o alkoholu. Samo za liječenje pušača država troši 2 milijarde Kuna na godinu. Je li vrijeme da oni koji rizično žive počnu plaćati više za svoje liječenje? Liječnici kažu da jest, no država i poslodavci ne slažu se s tim.

2018. She pusenje 2

Razvoj kožnih promjena
S druge strane pušenje je jedan od vodećih uzročnih faktora smrtnosti u svijetu i povezano je s gotovo svim vrstama karcinoma te s plućnim i kardiovaskularnim bolestima. No, ono što vas možda ipak ponuka da zauvijek bacite cigarete je utjecaj pušenja i na razvoj kožnih promjena. A znate koliko se volimo "boriti" protiv bora, aknica i tko zna čega sve…

Pušenje je , a to je i dokazano, jedan od brojnih uzročnika prijevremenog starenja lica pogotovo kod bijelaca. Pušenjem izazvana kontrakcija krvnih žila na periferiji uzrokuje kronično smanjenje prokrvljenosti kože što vodi prijevremenom starenju kože. Poznata je i pušačka elastoza, promjena direktno povezana s pušenjem.

U mnogim je studijama potvrđeno da pušenje usporava cijeljenje rana. Nikotin povećava razinu vazopresina, snažnog vazokonstriktora, što ima negativan učinak na cijeljenje rana, pogotovo na postoperativno prihvaćanje transplantata. To je svakako jedan od razloga zašto je strogo zabranjeno pušenje prije bilo kakvog operativnog zahvata i neko vrijeme nakon.

Postoji jaka, ali nejasna povezanost između pušenja i nekih široj javnosti manje poznatih bolesti kao što su hidradenitis supurativa, palmoplantarna pustuloza, ali i psorijaza. Misli se da je uzrok tome promjena neutrofilne funkcije.

Ah, rizici i rizici…
U nekoliko studija provedenih među pušačima dokazan je povećan rizik za razvoj spinocelularnog karcinoma kože, što se povezuje s imunosupresivnim učincima pušenja. Također postoji povezanost i između pušenja i bazocelularnih karcinoma većih od 1 cm. Pušenje predstavlja faktor rizika za razvoj karcinoma usne, ali i drugih lezija u usnoj šupljini kao što su leukoplakia, nikotinska leukokeratoza tvrdog nepca i jezika te ulcerativni gingivitis. Žute i smeđe mrlje na prstima i noktima i slične diskoloracije na vrhovima brkova vide se kod okorjelih pušača.

Ipak valja napomenuti da pušenje ima i nekih pozitivnih učinaka pa se u literaturi navodi da je kod pušača smanjena incidencija pojavljivanja nekih bolesti kao što su herpes labialis, vulvarni lichen sclerosus, acne, rozacea, dermatitis herpetiformis, stomatitis aphtosa.

Učinci pušenja na kožu primarno su kozmetičke naravi, ali neki od njih imaju potencijal za razvoj bolesti i narušavaju kvalitetu života pojedinca. Ta saznanja mogu biti značajno oružje u edukaciji i motivaciji za odvikavanje od pušenja.

Izvor: She.hr

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam