Zdravi zubi nešto su na što ćemo obraćati vjerojatno najmanje pažnje, osim u trenucima kad nas neki zaboli ili ih počnemo gubiti zbog nemara, piše Metroportal.hr. Stoga, evo 10 loših navika koje morate promijeniti kako bi do kraja života grizli svojim, a ne umjetnim zubima:

1. Čips - bakterije koje se nalaze na zubima, "razbit" će škrobnu hranu u kiselinu koja će napadati zube sljedećih 20 minuta, a čak i duže ako se zaglavi između zuba. Mogli bi očistiti koncem zube nakon hrane s puno škroba.
2. Gazirana pića - mogu imati čak i 11 žličica šećera u jednom limenci! Sadrže i fosforne i limunske kiseline, koje uništavaju zubnu caklinu. Dijetna bezalkoholna pića nemaju šećer, ali mogu imati još više kiselina u obliku umjetnih zaslađivača.
3. Otvaranje stvari zubima - ponekad svi zubima otvorimo neku plastični ambalažu ili bočicu, ali korištenje zuba kao alata može uzrokovati puknuće. Zubi bi se trebali koristiti samo za jelo!
4. Pastile za grlo - većina je krcata šećerom pa kad ih koristite, dobro četkajte. Bilo da šećer dolazi od pastila ili tvrdih bombona, reagira s plakom zubi. Bakterije pretvaraju šećer u kiselinu koja "jede" zubnu caklinu
5. Piercing na jeziku - zbog "grickanja" metala zubi mogu popucati. Piercinga na usnicama predstavlja sličan rizik. A kad se metal protrlja s desnima, može doći do oštećenje, koja mogu dovesti do gubitka zuba.

zubi i zubala

6. Pijenje kave - tamna boja i kiselost mogu biti razlog iza žutih zubi. Srećom, to je jedna od najjednostavnijih mrlja koje se mogu riješiti raznim metodama izbjeljivanja!
7. Pušenje - cigarete, kao i ostali duhanski proizvodi, mogu obojiti zube i uzrokovati ispadanje kao posljedicu bolesti desni. Duhan također može uzrokovati rak usta, usana i jezika.
8. Stalno grickanje - proizvodi se manje sline nego kod obroka, ostavljajući duže vrijeme hranu u zubima. Izbjegavajte često grickanje i držite se malih količina šećera i škroba!
9. Sportska pića - nema sumnje da su dobro osvježenje nakon treninga. Ali su i puna šećera. Često pijenje može dovesti do propadanja zubiju. Puno bolji način da utažite žeđ jest - voda!
10. "Škripanje zubima" – ili bruksizam, tijekom vremena će istrošiti zube. Najčešće je uzrok stres i do njega dolazi po noći pa ga je teško kontrolirati. Izbjegavanje teške hrane tijekom dana može smanjiti bol i oštećenja od ove navike!

Izvor:  She.hr

 

 

 

 

 

 

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam