Debljina je prava epidemija modernog doba koja pogađa i sve više Hrvata. Prema istraživanjima Hrvatskog društva za debljinu i Hrvatskog dijabetičkog društva, čak 38,1% Hrvata je preuhranjeno, a 20,3% je pretilo. Debljina uzrokuje brojne bolesti i tegobe, a jedini način borbe protiv debljine i prevencije svih tegoba su uravnotežena prehrana i redovita tjelovježba.

U Hrvatskoj ima više od 284000 registriranih ljudi sa šećernom bolesti, no procjenjuje se da je njihov broj premašio 450000. Komplikacije debljine su ogromne: kardiovaskularni problemi, dijabetes i karcinomi koji su u porastu. Povećana tjelesna težina se rješava prehranom i vježbanjem, a potpuna promjena načina života nužna je kako bi se sačuvalo zdravlje i prevenirale različite bolesti.

Posebno zabrinjava porast debljine i pretilosti u djece. Posljednji podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pokazuju da u Hrvatskoj čak 33% dječaka i 20% djevojčica ima prekomjernu tjelesnu masu ili je pretilo u dobi od jedanaest godina, a sve više djece diljem svijeta obolijeva od dijabetesa.

hrana zdrava

Sijedi nekoliko preporuka za zdravu prehranu:

- za doručak unosite ugljikohidrate u umjerenim količinama

- ručak bi trebao biti kombinirani obrok, to bi trebao biti i zadnji obrok koji sadrži značajniji dio ugljikohidrata

- večera neka bude proteinska (bjelančevine) i ne preobilna, zadnji obrok konzumirajte dva sata prije spavanja

- smanjite unos kruha i ostalih pekarskih proizvoda

- povećajte unos ribe - jedite je barem dva puta tjedno

- ako imate potrebu za slatkim posegnite za sladoledom jer je to niskokalorični ugljikohidratni obrok pa je idealan kao međuobrok ili čak kao doručak

- češće konzumirajte grah (posebno crni) jer u ovojnici sadrži visok udio antioksidativnih spojeva

- jedite koncentrirano i polako

- i najvažnije - uživajte u hrani i budite umjereni!


Izvor: www.stampar.hr

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam