Alarmantno stanje i opasan trend u svijetu koji ide u smjeru sve manje tjelesne aktivnosti, uzeo je maha i u Hrvatskoj. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, nedovoljna tjelesna aktivnost je 4. vodeći rizični čimbenik smrtnosti, nakon visokog krvnog tlaka, konzumacije duhanskih proizvoda i visoke koncentracije glukoze u krvi.

vjezbanje 2

Hrvatska izrazito neaktivna populacija
Tjelesna neaktivnost odgovorna je za više od 6,3 % smrti u Hrvatskoj. Posebno zabrinjava podatak o nedovoljno aktivnoj djeci i adolescentima, a takvih je čak između 69 i 92%. Nedovoljno aktivnih djevojčica u dobi od 15 godina je izrazito zabrinjavajućih 92%, što Hrvatsku svrstava u izrazito neaktivnu populaciju, u usporedbi s zemljama članicama EU. Posebno zabrinjava trend porasta tjelesne neaktivnosti, prema kojem se udio nedovoljno aktivne djece i adolescenata u zadnjih 10 godina povećao prosječno za čak 12,5%, stoga je, kažu stručnjaci s Kineziološkog fakulteta u Zagrebu, krajnje vrijeme za promjene.

"Značaj tjelesne aktivnosti posebno se očituje u njezinoj ulozi u prevenciji kroničnih bolesti te je nepobitno utvrđeno smanjenje rizika od 12 do 31% za razvoj koronarnih bolesti srca, moždanog udara, karcinoma debelog crijeva, dojke i pluća, astme te dijabetesa tipa 2 kod aktivnih osoba u odnosu na osobe koje su neaktivne." - izjavio je dekan Kineziološkog fakulteta u Zagrebu, prof. dr. sc. Damir Knjaz, te dodao: "Tjelesnom aktivnošću ostvaruju se ne samo osobne dobrobiti, nego i dobrobiti na široj društvenoj razini, pa tako primjerice i analize pokazuju da se svaki uloženi novac u programe za unapređenje zdravlja na radnom mjestu vraća tri puta u prvih 18 mjeseci trajanja programa, na račun smanjenja dana bolovanja i povećane produktivnosti."

vjezbanje 3

Potrebna promocija tjelesne aktivnosti
Briga o uključivanju tjelesne aktivnosti u svakodnevni život trebala bi biti prioritet ne samo pojedinca, nego i javno-zdravstvene politike države, što znači da bi u promociji tjelesne aktivnosti trebale sudjelovati sve relevantne državne, lokalne i akademske institucije.

Znanja i sposobnosti Hrvatska ima dovoljno, ali isto tako i još puno posla, obzirom na veliki udio neaktivnih građana. Uključenje u tjelesnu aktivnost te rad pod stručnim vodstvom kineziologa prvi su korak prema rezultatima koji su i više nego obećavajući i dalekosežniji nego što sada možemo uvidjeti.

www.kif.hr

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam