Jeste li znali da su sve žene iza 28 godina starosti "starorotkinje"? Posljednje desetljeće se žene sve kasnije odlučuju na djecu iako su upoznate s činjenicom da se mogućnost oplodnje s godinama sve više smanjuje. Razlog tomu je današnji način života, stres, posao, a i emancipacija je napravila svoje!
Iako liječnici tvrde da čak godina dana neuspješnog ustrajanja ne znači da ste neplodni vi ipak možete učiniti neke stvari ne biste li potpomogli cijeli taj proces. Najvažnije od svega je redovito posjećivati ginekologa te napraviti papa test ne biste li otklonile mogućnost nekakvih bolesti. Isto tako je bitno porazgovarati s njim o plodnosti. Vrlo bitno je održavati i umjerenu tjelesnu težinu.

plodnost_1

Naime, niti pretilost niti premršavost nisu pogodne za trudnoću zbog previsoke/preniske razine estrogena. Uzmite u obzir da korištenje pilula isto tako može umanjiti plodnost čak na dvije godine. Osim toga je svakako poželjno da prestanete pušiti i konzumirati alkohol.

plodnost_2

Ukoliko ste aktivna sportašica ili ste svakodnevno pod velikim fizičkim naporom to može uvjetovati neredovitost vašeg ciklusa i utjecati na oplodnju. I ponovno, posjetite ginekologa ne biste li utvrdili postojanje spolnih bolesti koje nemaju simptoma, a mogle su oštetiti jajovode…

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam