Vjerojatno vas navečer najviše hvata glad te ste skloni napraviti velike prehrambene greške naspram svoje linije, ali i dobrog sna. Naime, nije sva hrana pogodna za konzumaciju prije spavanja - ponoćni zalogajčić bi trebao biti niskokaloričan i nešto sporije probavljiv jer ipak sljedećih oko osam sati nećete ustajati iz kreveta i jesti.

5 namirnica za opušteno sanjanje i vitku liniju

Za vrijeme spavanja, vaše tijelo ne koristi toliku količinu energije kao kad je budno te iz tog razloga višak hrane sprema u masne naslage. Ako prije kreveta pojedete nešto bogato kalorijama, vaš "šlaufčić" će se samo širiti. Najviše od svega, izbjegavajte šećere jer su brzo probavljivi, lako prelaze u mast, a čak vas mogu i držati budnima. Najbolje je pojesti nešto bogato vlaknima što će vam usporiti probavu. Posegnite za povrćem ili pak hranu od cjelovitog zrna. I proteini su također preporučljivi za ugodan san - oni služe za obnavljanje tkiva za vrijeme odmora. Pogledajte koje su to preporučljive namirnice za opušten san i vitku liniju.

1. Tuna

Izrazito bogata proteinima, a niskokalorična te s malim postotkom šećera, tuna je savršen ponoćni zalogajčić.

spavanje-tun1

2. Svježi sir

Izrazito dobar prije spavanja je svjež sir jer sadrži protein - kasein koji se sporo probavlja i opskrbljuje tijelo s dovoljno energije u snu.

spavanje-svjezisir1
3. Puretina

Ako vam se jede kakav komad mesa – puretina je preporučljiva zbog toga što sadrži amino kiselinu (tryptohan) koja usporava proces probave.

4. Med

Navečer si priuštite šalicu čaja s medom, jer ovaj slatki pčelinji proizvod sadrži kemikaliju orexin koji pomaže moždanim stanicama da se opuste i ugodno pripreme za stanje spavanja. 

spavanje-med1

5. Zelena salata

Prije spavanja pripremite si zelenu salatu. Ona naime sadrži laktucin – supstancu koja pomaže pri opuštanju i izrazito mirnom i lakom snu.

spavanje-salata1

Izvor: She.hr

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam