Od pamtivijeka je poznato da se na kraljevskim dvorima grožđe posluživalo kao delicija te da je bilo omiljeno voće rimskih careva. Iako postoji više vrsta grožđa, ono crno je puno hranjivije i bogatije vitaminima koji su svakom organizmu prijeko potrebni.

U svom sastavu crno grožđe puno je kalija, vitamina C, B1 i B6 te mangama. Osobe koji imaju problema s kolesterolom, srčani bolesnici trebali bi u većim količinama jesti grožđe pogotovo na visokim temperaturama ne bi li spriječili neželjene posljedice.

grozd1

Da je grožđe zdravo, dokaz su i mnoge studije koje su dokazale da pozitivno utječe na mentalno-fizičke funkcije mozga te smanjuje rizik od moždanog udara, a pritom i pomaže kod očuvanja srčanog mišića. Visoka koncentracija rezervatola pokazala se ključnom u ulozi sprječavanja malignih bolesti, ali i da može pomoći pri uništavanju već postojećih kancerogenih stanica.
S bakterijama u raznim oblicima se nažalost svakodnevno susrećemo, kao i sve većim problemom alergija, a i pri tome nam može pomoći redovito  unošenje grožđa u organizam jer njegovi jaki antioksidansi imaju svojstva koja jačaju organizam u borbi protiv bakterija i alergija. Ukoliko imate problema s nesanicom, stručnjaci savjetuju da prije odlaska na spavanje pojedete par bobica grožđa jer on u sebi ima svojstva koja povećavaju nivo hormona melatonina koji je neophodan za dobar san. Ukoliko više volite sokove, od grožđa možete dobiti pravu hranjivu tekuću poslasticu!

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam