Od pamtivijeka je poznato da se na kraljevskim dvorima grožđe posluživalo kao delicija te da je bilo omiljeno voće rimskih careva. Iako postoji više vrsta grožđa, ono crno je puno hranjivije i bogatije vitaminima koji su svakom organizmu prijeko potrebni.
U svom sastavu crno grožđe puno je kalija, vitamina C, B1 i B6 te mangama. Osobe koji imaju problema s kolesterolom, srčani bolesnici trebali bi u većim količinama jesti grožđe pogotovo na visokim temperaturama ne bi li spriječili neželjene posljedice.

Da je grožđe zdravo, dokaz su i mnoge studije koje su dokazale da pozitivno utječe na mentalno-fizičke funkcije mozga te smanjuje rizik od moždanog udara, a pritom i pomaže kod očuvanja srčanog mišića. Visoka koncentracija rezervatola pokazala se ključnom u ulozi sprječavanja malignih bolesti, ali i da može pomoći pri uništavanju već postojećih kancerogenih stanica.
S bakterijama u raznim oblicima se nažalost svakodnevno susrećemo, kao i sve većim problemom alergija, a i pri tome nam može pomoći redovito unošenje grožđa u organizam jer njegovi jaki antioksidansi imaju svojstva koja jačaju organizam u borbi protiv bakterija i alergija. Ukoliko imate problema s nesanicom, stručnjaci savjetuju da prije odlaska na spavanje pojedete par bobica grožđa jer on u sebi ima svojstva koja povećavaju nivo hormona melatonina koji je neophodan za dobar san. Ukoliko više volite sokove, od grožđa možete dobiti pravu hranjivu tekuću poslasticu!