Pojedine namirnice nisu preporučljive u blaženom stanju.
Važno je znati da ono što vi jedete u trudnoći, je hrana i vašem nerođenom djetetu. Nije preporučljivo radikalno mijenjati navike - ako ste već tijekom života shvatili što vam odgovara, već samo pripaziti na unos pojedinih namirnica. Tuna je jedna od namirnica koja se u posljednje vrijeme ne preporučuje zbog velike količine žive, posebice u konzerviranim tunama. 

Prevelike količine žive, naime mogu oštetiti živčani sustav djeteta. Ipak, tuna se može konzumirati - samo ne u pretjeranim količinama. Živom su također bogati mekušci, školjke i ostale ribe, pa zato oprezno s darovima mora. 

trdoca-hrana2

Umjereno koristite sol, a i nedovoljno kuhano meso zbog zaraze toksoplazmozom (infektivna bolest koja utječe i na plod). Za svaki slučaj možda je najbolje sve prokuhavati - meso, mlijeko i povrće - ali čisto opreza radi. Neoprano povrće može uzrokovati listeriju - bolest koja se dobiva nedovoljno skuhanom i neopranom hranom.

Manifestira se treskavicom i temperaturom, pa ako slučajno osjetite kakve probleme – pohrlite liječniku jer ako se prije otkrije, brže se rješava. Izreka treba jesti za dvoje i nije baš točna, dapače najbolje je konzumirati hranu bogatu mineralima i vitaminima, a izbjegavati namirnice koje nose hrpu praznih kalorija.

trudnoca-hrana1

Raznolika prehrana je također preporučljiva - zato neka se vaši obroci sastoje od primjerice piletine, kuhane brokule i krumpira. Doručkujte obilnije te tijekom dana konzumirajte male zalogaje. Ako odjednom puno toga pojedete, bit će teško i vama i djetetu. Ipak, nemojte sada razmišljati o svakom zalogaju - polako jedite i naravno konzultirajte se s ginekologom oko mogućih testova na određene bakterije.

Ipak izbjegavajte prevelik unos čaja, kave, nemojte pušiti i piti alkohol. S početkom trudnoće ćete vjerojatno osjetiti što vam tijelo želi, ili što vaša beba traži od vas. Ponekad bez prevelikih žrtava i kompromisa kava će vam odjednom imati grozan okus, a kuhana blitva baš fini. 
Izvor: She.hr

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam