Razlozi nezadovoljstva na poslu mogu biti različiti i opasni po zdravlje. Okrenite ih u svoju korist.
Ako između bolovanja i odlaska na posao radije birate bolovanje, onda ste možda kronično nezadovoljni karijerom. Razlozi vašeg izbora mogu biti osjećaj prezasićenosti poslom, izostanak unapređenja i željene povišice, neslaganje sa šefom ili kolegama. Ali, to su samo neki od "simptoma" zasićenja od kojih se možete i razboliti. 

posao-stres-m

Sve te nedostatke lako možete okrenuti u svoju korist ako reagirate na spomenute "nepravde", tvrde poslovni savjetnici. Bolje ćete se osjećati ako kažete da zbog prezaposlenosti nećete nešto stići obaviti. Također, ako organizirate posao tako da stres svedete na minimum, brže ćete završiti svoje obaveze. Kako biste pronašli novu dozu zadovoljstva, zapišite pet najdražih aktivnosti koje svakodnevno radite i zamolite šefa da vam dodijeli bar dvije. Tako ćete postati mnogo efikasniji, a i pronaći ćete novi motiv za odlazak na posao.

Ništa bez vaše akcije

U trenucima slabosti drugi vas mogu savjetovati ili motivirati. Ne ustručavajte se potražiti pomoć kolege koji je u tom trenutku manje zaposlen. Ali, ne zaboravite da bez akcije ništa nećete promijeniti - zamolite šefa da dio posla preusmjeri kolegi i izbjeći ćete dodatne kritike na svoj račun.

Samokontrola sprječava sukobe 

posao-stres-tekst

I u najstresnijim situacijama, poput "probijanja" rokova, jako je važno nastojati izbjeći konfliktne reakcije. To je najbolji put izbjegavanja sukoba sa šefom, kolegama i saradnicima, jer konflikti i trzavice dodatno opterećuju i samo skreću pažnju s poslovnih zadataka.

Samopouzdanje na udaru kritike

Ljudi prezasićeni poslom često su preosjetljivi na kritike, što često vodi tjeskobi i niskom samopouzdanju. U takvim situacijama i najbezazlenija primjedba može se protumačiti kao zlonamjerna, a razmišljanje o njoj samo oduzima dragocjeno vrijeme i pozitivnu energiju.

Ne postoji savršenstvo

Težnja prema najboljem je odlična, ali pazite da ne pretjerate u perfekcionizmu na poslu jer ništa ne može biti savršeno. Najvažnije je spoznati u čemu ste dobri i na čemu bi još trebali poraditi, pa da u skladu s tim postaviti ciljeve. Uspjeh tada ne smije izostati.

Ako vam padne mrak na oči, uzmite pauzu

Kada dostignete točku usijanja na poslu i mislite da ćete u afektu zbog nezadovoljstva učiniti nešto zbog čega bi poslije mogli žaliti, bolje je da napravite pauzu, odnosno da se na nekoliko minuta maknete od radnog mjesta. Također, pomoći će i lagano disanje i brojanje do deset, ili možda sto...

 

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam