Čaj je zimzelena biljka latinskog imena Camellia sinensis. Danas je ta biljka kultivirana u cijelom svijetu, a posebno se uzgaja u tropskim i sutropskim područjima. To je zimzelena grmolika biljka, visine do dva metra, bez mirisa sa krutim, zašiljenim, kožastim, sjajnim, eliptičnim listovima, nazubljenim po rubovima.

Cvijet je bijeli i mirišljav. Grmovi se sade u velikim čajnim vrtovima na visinama 100-200 m nadmorske visine. Grm se reže na visinu od jednog metra radi većeg broja izdanaka i lakšeg branja lišća. Čajeve možemo podijeliti u četiri vrste. Razlike između njih nastaju u samom procesu obrade.  

zelen-caj2
Zeleni čaj obrađuje se samo parom da se ne unište enzimi, a potom se suši na zraku. Obzirom da takvim procesom ne dolazi do fermentacije i oksidacije, zadržava svoju zelenu boju i sve dragocjene sastojke. Zeleni čaj čisti tijelo od otrova, smanjuje bolove, povisuje mentalnu i tjelesnu aktivnost. U sebi sadrži vitamine A1,B2,B12,C i E, mnoge minerale i elemente u tragovima. Prema najnovijim istraživanjima, zeleni čaj sadrži EGCG (EpiGalloCatehin Gallate) koji smanjuje stanice raka, što ga čini uspješnim u borbi protiv raka i Hepatitisa.   
bijel-caj34

Bijeli čaj je u tradicionalnoj kineskoj medicini  poznat kao eliksir ljepote i dugovječnosti. Naziv bijeli čaj dolazi od tankih srebrnskasto-bijelih dlačica koje se nalaze na neotvorenim pupoljcima na biljci čaja. Bijeli čaj sadrži visoku razinu katehina koji je zaslužan za smanjenje karcinogena, smanjenje mogučnosti dobivanja infarkta, dijabetesa, bolesti srca te pomaže u očuvanju kože od štetnih utjecaja UV zraka.

crn-caj45

Crni čaj je najpoznatija i najraširenija vrsta čaja. Japanci vjeruju da pijenje crnog čaja bogatog antioksidansima i flavonoidima povećava rastezljivost krvnih žila, što dovodi do boljeg protoka krvi. Crni je čaj inače jačeg okusa i sadrži više kofeina nego ostali čajevi. Za razliku od zelenog čaja, koji jačinu okusa gubi nakon godine dana, crni čaj svojstva zadržava čak i nekoliko godina. Iako je zbog svojih ljekovitih svojstava zeleni čaj postao jako poznat, crni čaj je i dalje broj 1 u prodaji na zapadu.
Oolong čaj po okusu je sličniji zelenom nego crnom čaju; nema niti slatku aromu crnog čaja, niti oštru travnatu notu koja je tipična za zeleni čaj. Nakon prvotne gorčine,aroma bijelog čaja raspršava se u slatkast okus.

aj_oolong
Visoko kvalitetan Oolong čaj može biti kuhan nekoliko puta od istih listova, i za razliku od drugih čajeva, ponovnom upotrebom čak postaje i bolji. Uobičajeno je da se isti listići ovoga čaja koriste tri do pet puta, dok trećim i četvrtim korištenjem istih listova, svojstva bijelog čaja dolaze do punine svojih svojstava!

 

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam