Ispijanje tople šalice čaja od jasmina može učiniti mnogo više za vaše tijelo od samog uzbuđivanja osjetila okusa. Ispostavilo se da lišće ovog cvijeta ima preventivna svojstva protiv bolesti, počevši od raka do smanjenja razine kolesterola.
Iako su podrobnije studije potrebne da se potvrde ovi pozitivni utjecaji, mogućnosti su velike. Koje su zdravstvene prednosti čaja od jasmina?

Prevecija i liječenje raka
Ispitivanja na životinjama su pokazala mogućnosti jasmina da uspori rast kancerogenih stanica. Jedno ispitivanje proizvelo je kemozaštitni efekt za tumor dojke, dok je drugo pokazalo pozitivno djelovanje protiv raka prostate. Izraelski istraživači su čak uspjeli razviti lijek protiv raka koristeći jasmonit, komponentu stabljike jasmina, koji štiti biljku od ozljeda.  

jasmin-caj3

Istraživači su otkrili da ovaj novi, prirodni lijek, izveden iz biljke jasmina može onemogućiti djelovanje enzima koji omogućavaju kancerogenim stanicama da rastu i napreduju. Nadaju se da će se lijek od jasmina jednoga dana moći koristiti uz već postojeće lijekove i kemoterapiju za poboljšani učinak. 

Prirodan lijek protiv smanjenja nervoze

Studija u Japanu je pokazala da je miris jasminovog čaja imao smirujuća svojstva, poput sedativa, na grupu od 24 volontera. Kada je volonterima ponuđeno da pomirišu miris čaja od jasmina, njihova brzina otkucaja srca je opala i postali su smireniji i opušteniji. Šalica jasminovog čaja ima mnoge prednosti nad tradicionalnim lijekovima protiv anksioznosti. 

jasmin-caj4

Smanjenje kolesterola i antibakterijska svojstva

Ispitivanje na životinjama je pokazalo da zeleni čaj u kombinaciji s jasminom smanjuje razinu lošeg kolesterola i triglicerida. Iako je još ispitivanja potrebno da se utvrdi je li isti efekt i kod ljudi, čaj od jasmina svakako bi mogao koristiti onima koji jedu visokokaloričnu hranu.
Ispitivanjem izvršenim na Sveučilištu u Kansasu je potvrđeno da čaj od jasmina posjeduje sposobnost prevencije rasta određenih vrsta bakterija koje uzrokuju trovanja hranom, poput salmonele i listerije. Ovo može koristiti u prehrambenoj industriji gdje su potrebni prirodni načini uništavanja bakterija koje uzrokuju ove bolesti. 

jasmin-caj2

 

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam