Ako jedete previše “super zdrave hrane” bogate antioksidansima moguće je da na taj način narušite svoje zdravlje, zaključak je novijih ispitivanja znanstvenika.

Antioksidansi se već godinama smatraju jednim od najzdravijih načina da svoje tijelo zaštitite od starenja i štetnog utjecaja slobodnih radikala.

Od povrća kao što su slatki krumpir, leća, brokula, pa do voća kao što su agrumi i borovnice, sve se smatraju "super namirnicama", ali izgleda da ipak morate pripaziti koliko se zdravo hranite jer previše svega nije dobro.

zdrava_hrana3

Nutricionisti već godinama iskazuju brojne prednosti te kako nas antioksidansi iz hrane mogu zaštititi od srčanih oboljenja i raka, a također su ih povezali i s boljim seksom.

Ali istraživači danas govore kako predoziranje zdravom hranom može dovesti do destabilizacije ravnoteže u tijelu između antioksidansa i prooksidansa, kojeg se smatra “zločestim blizancem” antioksidansa.

zdrava_hrana1

Dok antioksidansi usporavaju štetu na mišićima i ostalim organima od procesa oksidacije, prooksidans ga ubrzava. Čemu onda panika ako je ravnoteža između dobrog i lošeg narušena u korist dobrog?

Američki znanstvenici s Kansas State Universitiya testirali su na životinjama različite doze antioksidansa. Kod onih koje su primile preveliku dozu antioksidansa došlo je do problema mišićnih funkcija, objavljeno je u Journal of Applied Physiology.

“Mislim da mnogo ljudi ne shvaća da je ravnoteža antioksidansa i prooksidansa jako delikatna. Jedna od onih stvari koje smo vidjeli u našim ispitivanjima je da ne možeš dati veliku količinu antioksidansa i očekivati izvrsne efekte. Zapravo, možete samo pogoršati stvar.” – izjavio je istraživač Steven Copps.

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam