Pijete kavu bez kofeina? Čaj? Jedete čokoladu? Mislili ste da kontrolirate svoj unos kofeina, unoseći dvije šalice kave dnevno, što je i preporučena doza? Unos kofeina se čak i podržava, kofein nije loš ako se držimo preporučenih doza. 

Štoviše, kofein razbuđuje, pozitivno utječe na koncentraciju, poboljšava raspoloženje, smanjuje stres, a vjeruje se da može i produžiti život. Ipak, pretjerivanje u kofeinu može uzrokovati anksioznost, želučane probleme, dehidraciju i nesanicu. 

crna-kav1

Dakle, ako se pridržavate pravila od dvije šalice dnevno, ali i dalje patite od negativnih nuspojava kofeina, možda je vrijeme da se pitate unosite li ga u organizam nekim drugim namirnicama osim kave.

Slijedi lista namirnica koje sadržavaju kofein:

1. Kava bez kofeina - koliko god glupo zvučalo, i bezkofeinska kava sadrži kofein, samo u znatno manjoj količini.

2. Gazirana pića - mislili ste da samo Coca-cola sadrži kofein? Varate se, sadrže ga sva gazirana pića, pa čak i ona voćna!

3. Čokolada - kofein se nalazi u kakaovcu...što je čokolada tamnija, sadrži više kofeina.

4. Sladoled - misli se na sladoled od kave ili čokolade, koji je također bogat kofeinom.

5. Pilule za pomoć pri mršavljenju - iako i nema dokaza da kofein pomaže pri mršavljenju, u nekim pilulama za mršavljanja može se naći doza kofeina jednaka onoj u čak dvanest šalica kave.

6. Tablete protiv bolova - kofein pomaže u borbi protiv glavobolje, no previše kofeina je može i uzrokovati. Zato se držite propisane doze, jer uzimanje tablete više neće umanjiti bol.

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam