U vrijeme odmora svi mi nerijetko posežemo za čašicom alkohola više. Ne razmišljamo baš previše o danu poslije, kada se osjećamo kao da nas je pregazio kamion i kao da se cijela Zemlja vrti oko nas, a ne oko Sunca. Glavobolja, mučnina, povraćanje, iznemoglost i bezvoljnost dovoljni su razlozi da nastavite čitati ovaj tekst i saznate kako spriječiti ili bar što učinkovitije liječiti ove nuspojave.

mamurlil676

Što je zapravo mamurluk? Mamurluk nastaje kada se alkohol iz tijela počne povlačiti, a glavobolju uzrokuje iznimna dehidracija mozga, koji je doslovce pomaknut od lubanje, pri čemu dolazi do oštrih bolova na području sljepoočnica i dijela vrata. Zato se protiv mamurluka najbolje boriti prije i neposredno poslije samog unošenja alkohola.
Piti treba uvijek na pun želudac i to hranom koja je bogata voćnim šećerima (fruktozom) i vitaminima. Iako loše djeluje na vašu jetru, masna hrana upija alkohol pa time i smanjuje mamurluk. Na svako piće koje popijete morate popiti i čašu vode. Alkoholno piće će vas ionako omamiti, a voda će spriječiti dehidraciju organizma.
Ako se pak, kao i većina ne držite ovog savjeta, dehidraciju, a time i glavobolju smanjit će ogromna količina vode ili voćnih sokova koje je najbolje popiti prije spavanja kako bi u potpunosti reducirali jutarnji mamurluk.

Pokušajte ne miješati različite vrste alkoholnih pića. Ako odlučite i počnete recimo s votkom, držite se votke cijelu noć. Ako se probudite mamurni, probajte popiti otopljenu soda bikarbonu u čaši ili piće koje sadrži elektrolite za regeneraciju
organizma.

Velika zabluda vezana uz mamurluk je kava. Iako će vas razbuditi, produžiti će vam agoniju jer, kao i alkohol, ima diuretična svojstva, što znači da pomaže tijelu da izbaci tekućinu. A to znači da ćete još više dehidrirati. Također, drugi dan nemojte jesti masnu i tešku hranu, već što laganiju s puno vitamina, dakle što više voća i povrća.

Naravno, važno je i dobro se naspavati. San je taj koji će vam uz sve ove savjete ipak najviše pomoći u vašoj borbi protiv mamurluka. I ne pokušavajte izliječiti mamurluk s još alkohola, jer se u ovom slučaju klin klinom ne izbija.

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam