Današnja priča iz Očne poliklinike dr. Vukas govori o problemu glaukoma - drugog najčešćeg uzročnika sljepoće u svijetu. Simptomi koji upućuju na glaukom su bol unutar ili iza očne jabučice, glavobolja, osjetljivost očne jabučice na pritisak, suzenje, kao i nelagodan osjećaj u očima.

"Bolest pogađa približno jednu od pet stotina osoba u dobi od pedeset do osamdeset godina. Rizičnoj skupini pripadaju i pacijenti s pozitivnom obiteljskom anamnezom na glaukomsku bolest. Kako bi se bolest sa sigurnošću dijagnosticirala potrebno je napraviti detaljnu antiglaukomsku obradu - analizu vidnog polja, OCT vidnog živca te pregled specijaliste oftalmologa.", otkriva nam dr. med. Jasenka Pičman.

Ocna poliklinika dr. Vukas 2020. glaukom i laserska korekcija dioptrije 1

Glaukom je bolest propadanja vidnog živca i živčanih vlakana mrežnice i najčešće je povezan s povišenim intraokularnim tlakom. "Spomenimo i kako se povišeni intraokularni tlak često naziva glaukomom, što nije u potpunosti točno. Naime, kod određenih osoba oštećenja vidnog živca razvijaju se pri vrlo niskom očnom tlaku, dok, suprotno tome, određene osobe povišeni očni tlak imaju godinama a pritom ne dolazi do oštećenja.", kaže dr. Pičman.

Ocna poliklinika dr. Vukas 2020. glaukom i laserska korekcija dioptrije 3
Kod problema glaukoma, snižavanje očnog tlaka čini osnovu liječenja jer je cilj spriječiti daljnje oštećenje vidnog živca i propadanje vidnog polja te postizanje životne kvalitete pacijenata. Obzirom na stupanj oštećenja i obiteljsku anamnezu te visinu očnog tlaka i dob, za svakog se pacijenta određuje ciljni tlak. Naglasimo i kako se glaukom primarno liječi terapijom kapljicama, ali ponekad je potreban i operativni zahvat. "U svakom slučaju, važno je držati se uputa stručnjaka, uz obavezne redovne kontrole!", zaključuje dr. Pičman.

Ocna poliklinika dr. Vukas 2020. glaukom i laserska korekcija dioptrije 2

Ocna poliklinika dr. Vukas 2020. glaukom i laserska korekcija dioptrije 4

Naša su današnja tema i refrakcijske greške, tj. greške u fokusiranju svjetlosti koje su u visokom postotku posljedica genetskih i različitih štetnih vanjskih čimbenika i vrlo često uzrokuju smanjenu vidnu oštrinu oka. Sferične refrakcijske greške pojavljuju se kada je optička snaga oka prevelika ili premala, zbog čega se svjetlo ne fokusira na mrežnicu. Kod prejakog loma zraka svjetlosti, s obzirom na duljinu očne jabučice, osobe imaju zamućen vid i tada govorimo o miopiji ili kratkovidnosti. Suprotno, kada je lom zraka svjetlosti nedovoljno jak s obzirom na duljinu očne jabučice, uz normalni tijek godina i proces starenja te promjene u zakrivljenosti leće, radi se o hiperopiji ili dalekovidnosti. Zajednički naziv za kratkovidnost i dalekovidnost je ametropija. Također, postoje i cilindrične refracijske greške koje se pojavljuju kada je optička snaga oka prejaka ili preslaba duž jednog meridijana oka. Tada osobe, gledajući u određenom smjeru, obrise vide kao kroz maglu, a promjenom kuta gledanja iste obrise vide potpuno jasno - u ovom slučaju govorimo o astigmatizmu. Navedene tegobe svakodnevni su problem više od dvije milijarde ljudi diljem svijeta, a iznimno uspješan način njihova otklanjanja su laserski operativni zahvati...

"Laserska korekcija dioptrije je učinkovito rješenje, prvenstveno za osobe mlađe od četrdeset godina kojima smetaju naočale ili kontaktne leće. Izračuni dioptrije koje radimo prije zahvata značajno su precizniji od mjerenja naočalama ili kontaktnim lećama. Savršen vid bez dodatnih pomagala uz iznimno kratak oporavak nakon zahvata samo su neki od razloga zbog kojih se za lasersku korekciju dioptrije odlučuje sve veći broj pacijenata, a sve češće i brojni sportaši.", tvrdi dr. Pičman.

Ocna poliklinika dr. Vukas 2020. glaukom i laserska korekcija dioptrije 7
Jednostavna, degenerativna, noćna, stečena ili indeksna kratkovidnost niske, srednje ili visoke razine...infantilna, juvenilna, školska, rana ili kasna kratkovidnost...starosna dalekovidnost ili astigmatizam...najrazličitiji problemi koji su posljedica ovih tegoba mogu se uspješno riješiti zahvaljujući educiranom medicinskom osoblju i naprednoj tehnologiji. Naglasimo kako trajanje laserskih operativnih zahvata ovisi o stupnju dioptrije, ali u pravilu je - iznimno kratko. Laserska zraka prodire tek nekoliko tisućinki milimetra u tkivo rožnice, stoga je ovaj potpuno bezbolan i savršeno precizan zahvat moguće izvesti isključivo laserima najnovije generacije i najviših tehnoloških dostignuća...
Ocna poliklinika dr. Vukas 2020. glaukom i laserska korekcija dioptrije 6

"Našim pacijentima osigurali smo najmoderniju tehnologiju, ali i stručnost na najvišoj svjetskoj razini. Doktori s kojima surađujemo renomirani su stručnjaci u svojim područjima - poput laserske korekcije dioptrije, dijagnostike i kirurgije prednjeg i stražnjeg segmenta oka ili estetskih zahvata i tretmana lica.", rekao nam je dr. med. Zdeslav Vukas, ravnatelj.

Dokaz navedenog 25 je godina uspješnog rada i brojni zadovoljni pacijenti...Vidimo se u našoj slijedećoj priči iz zagrebačke Očne poliklinike dr. Vukas!

Više pogledajte u video reportaži: 

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam