U organizaciji udruge za kulturu stola G.E.T., u zagrebačkoj vinoteci Bornstein održana je premijerna prezentacija i degustacija vina istarske vinarije "Domaine Koquelicot". Osnivači vinarije su supružnici, Olivier Ertzbischoff i Jacqueline Marovac.

 

vino 1

 

Jacqueline Marovac je epidemiologinja, rođena u Rijeci, odakle je otišla još kao dijete i vrlo rano započela život svjetskog putnika, koji ju je odveo u UK, Kanadu, SAD, Aziju, Čile, Afriku i Francusku. Njen osjećaj za komunikaciju, njena znatiželja i ukus učinili su od nje poznavateljicu životnog stila, a posebno vina, u tim zemljama.

 

vino 5

 

Olivier Ertzbischoff je umirovljeni kardiolog. Kao ljubitelj i poznavatelj dobrih francuskih, a posebno burgundskih vina, počeo je razmišljati o proizvodnji vina. Radi edukacije je sudjelovao u berbi i radovima u podrumima poznatih burgundskih vinarija kao npr. Anne Claude Leflaive i Bachelet, a učio je i o proizvodnji biodinamičkih vina. Prije dvije godine započeli su uzbudljivu poslovnu avanturu u Hrvatskoj, pokrenuvši malu proizvodnju bijelih vina od chardonnaya i malvazije koristeći burgundski tip vinifikacije.

Olivier i Jacqueline prošli su osnovnu edukaciju vinarstva, kroz proizvodnju ih prvenstveno vodi njihov istančani ukus, ali i savjeti prijatelja, burgundskih vinara. Ipak, neće stati na tome, nego se planiraju educirati u Francuskoj kako bi stekli i službeno zvanje enologa.

 

vino 3

 

Zašto Hrvatska?
Jacqueline i Olivier vole Hrvatsku i sve slobodno vrijeme provode u svojoj kući u Gračišću. Naravno, dok su ovdje, piju hrvatska vina. Kao ljubitelji vina, a Olivier posebno voli bijela vina, upoznali su mnoge istarske malvaziji i chardonnaye. Smatraju da je, općenito, kvaliteta malvazije dobra, ali da bi se kvaliteta istarskih chardonnaya mogla popraviti. Njihova ideja je bila da pokušaju proizvesti istarski chardonnay koristeći burgundske metode. Zato su zamolili jednog od burgundskih vinara, svojeg dobrog prijatelja, da im pomogne u vinifikaciji i proizvodnji chardonnaya „a la Bourgogne“, od lokalnog, istarskog grožđa.

 

vino 6

 

Naziv vinarije
Vinarija je nazvana "Domaine Koquelicot" Domaine je tipičan francuski izraz kojim se označavaju pozicije vinograda. Koquelicot je izvedenice francuske riječi coquelicot koja znači mak. Jacqueline i Olivier vole taj cvijet, a polja makova ih okružuju, kako na jugu Francuske gdje žive, tako i u Istri koju vole i koja će možda jednog dana postati njihov dom. Smatraju da je mak jednostavan, veseo i elegantan cvijet te se nadaju da će taj duh postati dio njihovih vina.

 

vino 4

 

Proizvodnja
Često putuju, a vinograd zahtjeva punu pažnju pa nemaju svoje vinograde, ali imaju kooperante te sudjeluju u procesu rezidbe, njege i ostalih poslova u vinogradu. Vinogradi se nalaze u Belaju, na bijeloj zemlji (chardonnay) i u Kosinožićima, na crvenoj zemlji (chardonnay i malvazija). Vinski podrum se nalazi na predivnoj lokaciji pod Učkom, u ladanjskom dvorcu izgrađenom u doba Austro-Ugarske. Kaštel Belaj je u vlasništvu Zorka Ivića, a Domaine Koquelicot koristi mali dio podruma, 30m2 posebno uređenih upravo za njih. Hrastove bačve za sazrijevanje vina Olivier i Jacqueline dopremili su iz Burgundije (bačvarija Francois Freres). Burgundske bačve (pièce) su zapremine 228L.

2012. godine su eksperimentirali sa chardonnayom i malvazijom u nekoliko bačvica. Rezultat je bio dobar pa su odlučili eksperiment proširiti u 2013. Proizveli su slijedeće:

Santa Chiara 2013., 13% alc., Kvalitetno vino
cuvee 80% malvazije i 20% chardonnaya, zasebno odležanih po 10 mjeseci u drvenim bačvicama, zatim pomiješanih u inoxu 2 mjeseca prije prije buteljiranja Količina: 3600L
Naziv: po njihovoj kćeri, Maja Chiari, koja pokazuje da će biti hedonist kao i njeni roditelji.

Epicuria 2013., 13% alc., Kvalitetno vino
chardonnay maceriran dva dana i 10 mjeseci odležan u drvenim bačvicama Količina: 2000L
Naziv: odabran jer vjeruju da će ovo biti “vin de garde” (vino za čuvanje, odležavanje) i da će se s vremenom okus razviti u senzualni užitak na jeziku.

Fugaz 2013., 13,5% alc., Kvalitetno vino malvazija 10 mjeseci odležana u drvenim bačvicama Količina: 280L

Naziv: na čileanskom španjolskom Fugaz znači "zvijezda padalica" - ovo vino ima poseban šarm jer malvaziju nisu namjeravali proizvoditi samostalno, (žele se specijalizirati u proizvodnji chardonnaya), ali ova mala zvijezda je željela izaći sama pa su odlučili pokušati.

Belaigra 2013. , 13% alc., Vrhunsko vino asamblaž chardonnaya s bijele i crvene zemlje, odležanih u drvenim bačvicama 10 mjeseci Količina: 2600L Naziv: kombinacija imena Belaj i Gračišće

 

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam