Ne kaže se uzalud - put do srca prolazi kroz želudac. Također, nesumnjivo je kako je gastronomija svakako neizostavan segment životnog stila, a kvalitetna, raznovrsna i pomno birana prehrana vrlo važna u promišljanju zdravijeg načina života.

Bogatstvo prirodnih proizvoda i tradicionalnih kulinarskih recepata Hrvatske doista je neizmjerno, ali, nažalost, mnoga su jela naših baka ipak već odavno zaboravljena. Kako bi Hrvatska gastro kultura ipak bila i ostala dio naše svakodnevice, vrlo su važne gastronomske izložbe i događaji poput Gastrofesta Turopolja, koji je ove godine obilježio svoje jubilarno 10. izdanje.

gastro10_1

Tako su prošloga vikenda u Velikoj Gorici mnogobrojni posjetitelji, uz raznovrstan program, bili u prigodi isprobati najfinija jela poznatih velikogoričkih restorana, ali i mediteranske delicije ugostitelja otoka Korčule i Lastova. Stari, već pomalo zaboravljeni specijaliteti, kao u pravom kotaču vremena, vratili su naša nepca u prošlost i podsjetili nas na zdravu i raznovrsnu tradicionalnu hranu.

gastro10_3
gastro10_4

Uz raznovrsnu ponudu domaćih autohtonih jela kontinentalnog i dalmatinskog kraja pripremljenu s današnjim namirnicama i starim recepturama, posjetitelji su bili u prigodi kušati i kvalitetna vina domaćih vinara te prirodne proizvode od propolisa i nekoliko vrsta meda.

gastro10_2

I ovogodišnji je jubilarni 10. Gastrofest Turopolja posjetiteljima, kao i uvijek, ponudio zanimljiv cjelodnevni kulturno zabavni program, te turopoljski nedjeljni ručak i gastronomske dvoboje. Vrijedni organizatori Gastrofesta Turopolja , Udruženje obrtnika Velike Gorice i Turistička zajednica Velika Gorica, iznimno su zadovoljni prikazanim programom te ovogodišnjim odazivom posjetitelja koji je najbolji u proteklih 10 godina.

Prikazana kulinarska umijeća u pripremanju tradicionalnih jela te predstavljanje starih majstora i zanata vrlo su važni u promicanju i očuvanju hrvatske kulturne baštine . Možemo samo zaključiti kako su sudionici desetog jubilarnog Gastrofesta Turopolja, svojom vještinom i tajnama u pripremi recepata, još jednom pokazali kako je hrana, kao nezaobilazni dio naše svakodnevice, i vrlo važan segment bogate povijesti i tradicije hrvatske prošlosti. Vidimo se na sljedećem Gastrofestu Turopolja u Velikoj Gorici!

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam