Gastronomija je svakako važan segment našeg životnog stila, a kvalitetna, raznovrsna i pomno birana prehrana vrlo je važna u promišljanju zdravijeg načina života. Bogatstvo prirodnih proizvoda i tradicionalnih kulinarskih recepata Hrvatske doista je neizmjerno, a Hrvatska gastro kultura iznimna, ali, nažalost, mnoga su jela „naših baka“ već odavno i zaboravljena.

gastro2010velika__gorica6

Kako bi domaće delicije ipak bile i ostale dio naše svakodnevice, vrlo su važne gastronomske izložbe poput one održane prošloga vikenda u Velikoj Gorici. Naime, na već tradicionalnom, 9. Gastrofestu Turopolja mnogobrojni su posjetitelji, uz raznovrstan program, bili u prigodi isprobati najfinija jela poznatih velikogoričkih restorana, ali i mediteranske delicije ugostitelja otoka Korčule i Lastova, a stari, već pomalo zaboravljeni specijaliteti ponovno su zaživjeli i kao pravi kotač vremena vratili naša nepca u prošlost i podsjetili nas na zdravu, raznovrsnu domaću hranu.      

gastro2010velika__gorica2

gastro2010velika__gorica4

Uz bogat kulturno umjetnički program i autohtona jela posjetitelji su imali priliku upoznati i stare majstore i zanate, poput kovača koji izrađuje potkove za sreću ili novčiće, te klobučara s vrlo zanimljivim šeširima od prirodnih materijala.  

gastro2010velika__gorica1

Središnji je događaj 9.-og Gastrofesta Turopolja ipak bilo kulinarsko natjecanje u kojemu je sudjelovalo više od dvadeset ugostitelja koji su se potrudili pripremiti najraznovrsnije specijalitete ovoga kraja. Naravno, kombinirajući današnje ideje i znanje sa recepturama starih vremena!  

gastro2010velika__gorica5

Glavni organizatori, Udruženje obrtnika Velike Gorice i Turistička zajednica Velika Gorica odlučili su ovogodišnjem Gastrofestu dati i humanitarnu notu jer će sredstva prikupljena od prodaje ulaznica i čaša za degustaciju vina biti donirana Crvenom križu Velike Gorice za pomoć stanovništvu nastradalom u nedavnim poplavama. A mi samo možemo zaključiti - ovakva su događanja iznimna jer spajaju  bogatu povijest i tradiciju sa užurbanom svakodnevicom sadašnjosti! 

Više o tome pogledajte u našem video prilogu : 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam