Nakon epidemiološki uvjetovane pauze, u prostoru D lounge & Cigar bara zagrebačkog hotela Le Premier održani su 26. "Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom". Ove popularne zabavno-edukativne interaktivne radionice, prilagođene vinskim znalcima ali i ljubiteljima vina koji tek uče, koncipirane su kao svojevrsni talk-show u kojem publika aktivno sudjeluje i tako sukreira tijek razgovora. Ovoga su puta organizatori predstavili novi koncept i radionicu održali u dva termina, tj. "odvojili" su struku od vinoljubaca koji se vinom ne bave profesionalno, što se pokazalo dobitnom kombinacijom!

Vinski razgovori Vinarija Bezek 1

Kada kažemo vino i Pelješac, prvo pomisao su nam Dingač, Postup, Potomje i Ponikve, malo tko će pomisliti na Janjinu...A upravo iz Janjine, mjesta u središtu Pelješca, došao je gost 26. "Vinskih razgovora" - mladi i perspektivni vinar Ivan Bezek.

Vinski razgovori Vinarija Bezek 5
Vinarija Bezek je obiteljska vinarija koja proizvodi male serije vina od autohtonih sorti iz vlastitih nasada (rukatca, pošipa i plavca), kao i likere te odličan vinski ocat. Razvijaju vinski turizam pa, obzirom da proizvode male serije, većinu proizvoda zapravo prodaju "na kućnom pragu". Zbog toga se vina Bezek za sada mogu pronaći u ponudi tek ponekog restorana, a kupiti ih možete u vinariji ili naručiti dostavu. Doznali smo kako će novi nasadi omogućiti da vina postanu dostupnija u budućnosti, ali i kako Ivan ne planira povećati količine toliko da postanu i sveprisutna.

Vinski razgovori Vinarija Bezek 2
Ivan Bezek je školovani enolog. Njegova su vina tehnološki savršeno ispravna ali ne podliježu trendovima, već u sebi uspijevaju nositi dašak izvornosti i povijesti Mediterana. Vina su to u koja se lako zaljubljujete - na prvo kušanje. Posebno je važno naglasiti kao bijela vina Rukatac i Pošip imaju za Dalmaciju neuobičajeno dobru kiselinu tj. svježinu, što ih čini pitkima i prihvatljivima. Međutim, od plavca malog Ivan radi nekoliko stilova vina i to su iznimno snažna i moćna vina - citiramo Tomislava Stiplošeka - "pravi rasni crnjaci".

Što se prisutnih tiče, sva vina su im se svidjela no za obje grupe apsolutna je senzacija bio Bezekov Rosé - jer je drugačiji i pomalo nekonvencionalan, s malim ostatkom šećera koji ne iskače i ne kvari ugođaj vina. Doduše, puno je izraženije boje i nešto malo viših alkohola nego što smo navikli kod rose vina, tako da slobodno možemo reći kako je ovaj rose zapravo "ljetno crveno vino". Pohvale je dobio i Rukatac, a kod Plavca malog, koji je kušan u dva različita stila, ocjene su bile podijeljene pa je teško reći koji je bolje prihvaćen.

Vinski razgovori Vinarija Bezek 4
Vino je dio gastronomije ali i kulture života, pa Tomislav Stiplošek na "Vinskim razgovorima" publici prezentira i delicije s pričom, a često u goste pozove i osobe iz kulturnog života. Među uzvanicima ovih "Vinskih razgovora" bio je i Tomislav Goluban, svjetski proslavljeni blues glazbenik i dobitnik čak četiri Porina, koji je publiku zabavio anegdotama iz svoje bogate karijere te izveo nekoliko sjajnih kompozicija, između ostalog i pjesmu "Brzi vlak" koja je nastala u suradnji s Ivicom Kostelićem...

Vinski razgovori Vinarija Bezek 6
Kako je uvijek dobro da vino ima pratnju, tako je i vina Bezek pratio izbor delicija. Odlično su se uklopili suhomesnati proizvodi tvrtke Igomat koja je sinonim za kvalitetne i ukusne samoborske mesne proizvode, a pridružili su im se fini tradicionalni sirevi iz srca Like, relativno mlade ličke sirane Vedrine. Posebne pohvale dobio je "Kuvani sir" sa začinima, pa su neki od posjetitelja već najavili posjet trgovini na Trešnjevačkom placu. Ekstra djevičansko maslinovo ulje istarske uljare Salvela odlično je zaokružilo ovu kombinaciju, a sve su pratili kukuruzni kruh, focaccia s maslinama i pirov kruh sa sjemenkama lana, suncokreta i buče iz popularne zagrebačke pekare Bread Club koja radi kruh s prirodnim kvascem. Svi kojima je ovo bila prva prilika probati neke od ovih proizvoda bili su doista oduševljeni, dok su im drugi s ponosom mogli ispričati kada su ih ili koliko često kušali!

Vinski razgovori Vinarija Bezek 3

Foto: Rene Karaman
S vinima Bezek ovo drugo nije bio slučaj zbog već spomenutih ograničenih količina, na što se u svojem komentaru osvrnuo i Tomislav Stiplošek: "Kao prvo, moram izraziti veliku sreću i zadovoljstvo što smo nakon dugog vremena ponovno na "Vinskim razgovorima" i što su se uzvanici okupili u velikom broju. Također, zadovoljan sam što mogu predstaviti vinara kao što je Ivan Bezek... Dakle, imali smo dvije grupe od 20-ak ljudi od kojih nitko nikada nije kušao vina Bezek, a možda su tek neki uopće čuli za tu vinariju. Kada u takvoj situaciji posjetitelji radionicu napuste zadovoljni i puni novih znanja, to je sasvim sigurno potvrda da radite dobar posao. Naravno, kod Bezeka kao i kod većine Peljeških vinara, iznimno je važan turistički segment a položaj kušaone u Janjini zapravo je idealan. Stoga me i ne čudi što se neki od današnjih posjetitelja već rezervirali termine za posjet vinariji. Osobno, najdraži proizvod Ivana Bezeka mi je pjenušac od rukatca koji nije predstavljen na ovim "Vinskim razgovorima" iz jednostavnog razloga - prodan je."


Nadamo se da će epidemiološke prilike omogućiti skoro održavanje sljedećih "Vinskih razgovora s Tomislavom Stiplošekom", a u međuvremenu... Imate li prilike, posjetite vinariju Bezek u Janjini, sigurni smo da ćete biti zadovoljni. U Zagrebu, svratite na kolače, kavu ili čašu omiljenog pića u boutique hotel Le Premier, sigurni smo da će vas osvojiti toplina ovog istinskog hedonističkog raja.

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam