"Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom" su zabavno-edukativne interaktivne radionice koje su stekle popularnost zahvaljujući tome što su prilagođene i vinskim znalcima i ljubiteljima vina koji tek uče. Koncipirane su kao svojevrsni talk show u kojem publika aktivno sudjeluje i tako sukreira tijek razgovora. 23. po redu Vinski razgovori održani su u wine baru zagrebačke kavane Procaffe i tom je prilikom Stiplošek ugostio vinariju Iločki podrumi.

Vinski razgovori Ilocki podrumi 1
Vinarija Iločki podrumi smjestila se na desnoj obali Dunava, u najistočnijem gradu Republike Hrvatske, Iloku, u gradu starina i vina. Proizvode vina s 990 ha vinogradarskih položaja (330 ha vlastitih i 660 ha iz otkupa) te razvijaju autentičnu i jedinstvenu turističku i ugostiteljsku ponudu, povezujući sadržaje turističke destinacije s vinarstvom i vinogradarstvom, a njihova vina, i kvalitetna i vrhunska, osvajaju brojna priznanja na najprestižnijim domaćim i međunarodnim stručnim vinskim ocjenjivanjima.

Publici Vinskih razgovora odlučili su predstaviti široku paletu čak 8 veličanstvenih Traminaca Iločkih podruma. Kroz vina je publiku, uz fine zalogaje i ugodne razgovore, provela enologinja Ivana Raguž, a članica uprave i direktorica marketinga i izvoza Karmela Tancabel je odgovarala na pitanja o turizmu i poslovanju Iločkih podruma i uz vina pojasnila svoje autorske slogane kojima je savršeno okarakterizirala svaku pojedinu njihovu liniju vina.

Vinski razgovori Ilocki podrumi 2

Prisutni su kušali Traminac kvalitetni, položaj Vukovo, berba 2019., koji ima lijepu svijetlo žutu boju te prepoznatljiv razvijen sortni miris u kojem dominira karakterističan miris ruže. Elegantno je, svježe, harmonično i meko vino, a poslužuje se uz topla predjela, tjestenine, rižota, bijelo meso i lagane deserte. Vino za svaku priliku!

Vinski razgovori Ilocki podrumi 3Sljedeće je vino bilo Traminac vrhunski, položaj Principovac, berba 2018., kojeg krasi zlatno žuta boja. Razvijenih je aroma s posebno izraženim mirisom ruže. a okus je pun, sadržajan, bogat i snažan. Potentno vino ugodne svježine. Izvrsno uz foie gras, fine sireve i odabrane deserte. Vino za posebne prilike!

Prisutni su potom uživali uz Traminac Principovac, poluslatko vino, limitirana edicija, berba 2018. - zlatno žute boje, intenzivno razvijenog sortnog mirisa; plemenito vino punog, harmoničnog i slatkastog okusa u kojem dominira intenzivna aroma meda; punog, snažnog tijela, kremozno i zaokruženo. Savršeno za svečane prilike i jela od bijelog mesa te fine sireve. Vino za uživanje!

Vinski razgovori Ilocki podrumi 6Uslijedila je limitirana linija predikatnih vina s položaja Principovac - vrhunska predikatna vina koja se poslužuju kao aperitiv ili uz fine deserte - vina za pamćenje:

Traminac kasna berba 2017. - vino zlatno žute boje, intenzivno razvijanog i bogatog mirisa na ružu i muškate. Ovo plemenito vino punog je i bogatog mirisa i harmoničnog, slatkastog okusa.
Traminac izborna berba 2017. - vino zlatno žute boje u čijem su mirisu izražene medne note i za predikatno vino karakterističnih botritis tonova. Ovo je plemenito vino punog je, harmoničnog i slatkastog okusa.
Traminac izborna berba bobica 2016. - zlatno žute do jantarne boje, intenzivnog i bogatog mirisa na ružu s nježnim karakterističnim mednim notama. Plemenito vino punog, harmoničnog i slatkastog okusa.
Traminac izborna berba prosušenih bobica 2011. - slatko bijelo vino, proizvedeno je od pomno izabranih prosušenih bobica grožđa s viskom koncentracijom šećera. Vino je zlatno žute boje, bogatog mirisa na med i suhe grožđice. Okus je pun, harmoničan, senzualan, bogat.
Traminac Ledena berba 2012. - vino proizvedeno od smrznutih bobica grožđa, ubranih za vrijeme najhladnijih zimskih dana, kada se bobice u smrznutom stanju beru i prerađuju. Vino je iznimne kakvoće, zlatno žute boje. Bogatog je, zaokruženog i punog okusa, u mirisu izraženih mednih nota.

Vinski razgovori Ilocki podrumi 4

Vina su pratili fini zalogaji - kobasice, kuhani pršut i paštete tvrtke Buretić Bregi koja posluje na obroncima planine Učka. Svi njihovi proizvodi su proizvedeni i prerađeni isključivo u vlastitom pogonu. Recepture proizvoda su naslonjene na više od 100 godina staru proizvođačku obiteljsku tradiciju i usavršene samo vlastitim začinskim mješavinama kako bi zadržale iskonsku kvalitetu i prepoznatljive nostalgične okuse.
Enologinja Ivana Raguž je javnosti pomalo novo lice; nekako se uspjela "skrivati" od novinara ovih 15-ak godina, koliko radi uz Veru Zimu, glavnu enologinju Iločkih podruma te joj je danas desna ruka u vinogradu i podrumu. Na pitanje o osobnom mišljenju o suhim i predikatnim vinima, Ivana je rekla: "Osobno više volim suha vina, ali predikati imaju svojih izazova jer treba pustiti grožđe da dovoljno sazre, a istovremeno ga je teže sačuvati i sama proizvodnja je zahtjevnija, no kad se uspije, rezultat vrijedi truda."

Vinski razgovori Ilocki podrumi 5
U publici je bio i Predrag Čavić, jedan od najboljih hrvatskih sommeliera i bio je čak iznenađen širokom paletom traminaca i njihovom skladnošću, kojom se posebno ističu poluslatki Traminac Principovac limited edition i Traminac vrhunski koji bi se mogao sljubiti uz dosta jela, ali je istaknuo i kvalitetu visokih predikata iz 2011. i 2012. godine koji još imaju odličnu svježinu i kao takva mogu trajati još priličan broj godina.

Vinski razgovori Ilocki podrumi 8
Trebalo bi istaknuti i komentar stalnog gosta u publici, vinskog amatera, Nebojše Subanovića da su cijene traminaca Iločkih podruma vrlo pristupačne, posebno kad gledamo omjer cijene i kvalitete. Naravno, to im omogućuje i mreža vlastitih maloprodajnih objekata diljem Hrvatske koju intenzivno razvijaju posljednjih nekoliko godina.
Karmela Tancabel je istaknula je da je Zagreb jedno od njihovih najbitnijih tržišta, bez obzira što izvoze svoja vina u 22 države. Osvrnula se i na ovo post-korona stanje koje je za vinare iznimno izazovno i zahtjevno. Naglasila je da su oni jedna od najvećih hrvatskih kontinentalnih vinarija koja trenutno zapošljava više od 240 ljudi i u ovim teškim vremenima nije se išlo na smanjivanje radne snage niti im je to u planu, što je svakako hvalevrijedan uspjeh Iločkih podruma. Najavila je neka bolje vremena pa tako uskoro kreću s gradnjom hotela s wellnessom na Principovcu.

Vinski razgovori Ilocki podrumi 7
"Bilo mi je izrazito zadovoljstvo u Vinskim razgovorima ugostiti Iločke podrume koja su definitivno jedna od naših najboljih vinarija, kako u kvaliteti vina, tako, a i još više, u vinskom turizmu. Drago mi je da smo zagrebačkoj publici uspjeli prikazati širinu koju može dati sorta traminac, kroz njih čak osam, tako da je publika mogla vidjeti koliko se različitih stilistika vina može napraviti od samo jedne sorte. Nakon 23 Vinska razgovora, mogu reći da su ovo bili možda čak i ponajbolji do sada.", rekao je Tomislav Stiplošek na kraju ove zanimljive i dinamične radionice te najavio ljetnu stanku i puno novosti i zanimljivosti koje će Vinski razgovori donijeti na jesen.

Foto: Rene Karaman

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam