U prepunom wine baru zagrebačke kavane Procaffe, upravo na svjetski Dan (pijenja) vina, 18. veljače, održani su jubilarni, dvadeseti "Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom". Vinski razgovori su zabavno-edukativne interaktivne radionice bogate sadržajima, kojima popularnost raste zahvaljujući tome što su prilagođene i vinskim znalcima i ljubiteljima vina koji tek uče.

Vinski razgovori Fiolic ZWF 3
Stiplošekov vinski gosti ovaj su put bili sommelieri Ivan Stiblik i Mladen Maraš, koji su publici "Vinskih razgovora" predstavili Vina i likere Fiolić iz Zadra te najavili Zadar Wine Festival.
Četvrto izdanje Zadar Wine Festivala održat će se 27. i 28. ožujka, u jedinstvenom prostoru zadarskog Arsenala, 500 godina starom spomeniku kulture koji svojim izgledom privlači ljude sa svih strana svijeta. Festival okuplja proizvođače, ugostitelje i ljubitelje vina. Odličnom organizacijom, načinom prezentacije vina i delicija te bogatim programom osvojio je titulu "najozbiljnijeg festivala u Dalmaciji". Svaki vinoljubac na Zadar Wine Festivalu može naći nešto za sebe, naučiti nešto novo i pritom se odlično zabaviti. Jednako važno - ugostiteljima je ukazana važnost tako da se mogu prijaviti te zatražiti svoje besplatne ulaznice.

"Zadar Wine Festival je zamišljen da prvenstveno okuplja ljude iz struke, s obzirom na to i sam dolazim iz ugostiteljstva. Kad god čujem informaciju od vinara da su na Zadar Wine Festivalu dogovorili neku suradnju, budem zadovoljan i znam da radimo dobar posao.", istaknuo je Ivan Stiblik, organizator Festivala.

Vinski razgovori Fiolic ZWF 1

Obitelj Fiolić iz Zadra u Hrvatskoj počela je svoju proizvodnju vina 2006. godine najprije eksperimentirajući u skromnim uvjetima. Entuzijazam, želja i ljubav prema vinarstvu, ali i veliki uspjeh na vinskim natjecanjima doveli su do toga da su Fiolići 2016. godine osnovali vinariju te povećali proizvodnju. Proizvode plasiraju u cijeloj regiji i kao mala "boutique" vinarija prepoznati su i prihvaćeni na tržištu vrhunskih vina regije.
Publika Vinskih razgovora kušala je više vina iz ponude vinarije Fiolić. Prvo je ponuđena Maraština cvjetnih, sorti svojstvenih aroma i ugodne kiseline, koja se odlično slaže s laganijim jelima, bijelim mesom i ribljim specijalitetima. Drugo je vino bio Rose od sorti plavina i grenache, suho, zavodljivo vino čiji okus dugo traje u ustima, odlično paše uz široku paletu jela, a može se piti i samostalno, kao aperitiv. Potom je slijedio Cuvée od grenachea i syraha, odležavan 8 mjeseci u barrique bačvi; sočno i pitko vino koje odiše laganom svježinom i voćnosti, uz pikantne note papra te zaokruženog i postojanog okusa. Uglađeni Merlot ugodnog i bogatog, zrelog mirisa, odležan 18 mjeseci u barrique bačvama, lijepo je zaokružio kušano. Ovo je vino pitko, a opet, ima čvrste tanine, solidno tijelo i fine začinske note u retrookusu.Vinski razgovori Fiolic ZWF 4
Popis premijera i pretpremijera na Vinskim razgovorima dobio je još jedno vino. Uz ova vina, koja možete naći u mnogim restoranima, vinotekama, ali i u ugodnoj kušaonici vinarije Fiolić, publika Vinskih razgovora kušala je još jedan eksperiment obitelji Fiolić - Maraštinu sur lie - definitivno njihovo najbolje vino i vino s velikim potencijalom. Nećemo ga sad opisivati jer još nije na tržištu, ali kad čujete da je stiglo na police vinoteka i u restorane - svakako preporučujemo!

Osim vina, obitelj Fiolić proizvodi liker od višnje maraške i liker od smokve za kojeg su dobili razna domaća i međunarodna priznanja i nagrade. Likeri se proizvode tradicionalnom metodom "hand made", a posebnost je i da se u proizvodnji koristi desalinizirana morska voda, dajući tako likerima jedinstven okus.

Ugodne razgovore i vina pratili su fini zalogaji - plate sa suhomesnatim proizvodima tvrtke Buretić Bregi i sirevima mljekare Latus. Za osvježenje su bile "zadužene" vode Studena i Radenska.

Poduzeće Buretić Bregi posluje na obroncima planine Učka. Svi njihovi proizvodi su proizvedeni i prerađeni isključivo u vlastitom pogonu. Recepture proizvoda su naslonjene na više od 100 godina staru proizvođačku obiteljsku tradiciju i usavršene samo vlastitim začinskim mješavinama kako bi zadržale iskonsku kvalitetu i prepoznatljive nostalgične okuse.

Vinski razgovori Fiolic ZWF 2
Mljekara Latus je smještena u samom srcu Istre, okružena pašnjacima ponad sela Orbanići. Načinom kojim je radila nona Šantina, s uvjerenjem da se mliječni proizvodi proizvode isključivo od mlijeka, desetak vrijednih ruku svakodnevno preradi do 10000 litara mlijeka. Ponosni su na široku paletu proizvoda; slijede trendove, razvijaju se i rastu, ali temelj ostaje isti: tradicija, priroda, obitelj. Na Vinskim razgovorima se kušao Istarski tvrdi sir i Tvrdi sir u papru koji se sljubio s Merlotom Fiolić.

Publika je vrlo pozitivno reagirala na vina, bez velikih proturječnih argumenata, ali zato se povela živa rasprava o vinskim festivalima i njihovoj budućnosti. "Budućnost je u manjim, tematskim festivalima - autohtonih sorata, pjenušaca, određenih tipova vina...", rekao je Julio Frangen koji je i sam dio organizacijskog tima Salona pjenušaca. S druge strane, Ivan Dropuljić, organizator Zagreb VINOcoma, ostaje kod teze kako festival ipak kreiraju vinari koji dolaze i publika koja ih posjećuje. Neki opći zaključak svih je da festivala možda ipak ima i previše, pogotovo na ovako malom prostoru kao što je Hrvatska.
Zaključak cijele te rasprave dao je moderator Vinskih Razgovora, Tomislav Stiplošek: "Slažem se da možda ima previše festivala, međutim ako uzmemo u obzir Zadar Wine Festival kao primjer, a i druge naše poznate vinske festivale, osim samog kušanja vina oni imaju "ono nešto" zbog čega ljudi dolaze i nastavit će dolaziti i dalje što tim festivalima osigurava opstanak."

Vinski razgovori Fiolic ZWF 6
Vinske razgovore i ovog puta je upotpunio književni kutak, još jednom uspješnicom u izdanju tvrtke Beletra koja objavljuje knjige domaćih autora i potiče izravnu komunikaciju autora s publikom.
"Skrivam u svom Srcu Ljubavi, Ljubavi svih vrsta. Raznih kao otisak prsta. Nijedna ista, a svaka čista…" - početni su stihovi jedne od pjesama zbirke kojom je, kroz devet poglavlja, na 300 stranica oplemenjenih energičnim i senzualnim ilustracijama Dalibora Talajića, autor Davor Krivski stihovima opisao svoj doživljaj univerzalnog principa ljubavi. Intenzitet pozitivnih emocija kojima potpuno voli Ljubav, prenio je i publici Vinskih razgovora, komunikativnom ljubavnom jednostavnošću i proživljavanjem emocija na originalan i suvremen, riječima direktan, a stihovima ritmičan način. Iz svoje prve, a nadamo se ne i posljednje, zbirke "Kolekcionar ljubavi… svih vrsta", Krivski (također i sommelier, barist ali i svestrani poslovni čovjek) je pročitao nekoliko pjesama, a svaka je dobila veliki pljesak publike.
Vinski razgovori Fiolic ZWF 5"Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom" su popularne vinske radionice koje su istovremeno i svojevrsni talk show u kojem publika aktivno sudjeluje i tako sukreira tijek razgovora. Stiplošek dvaput mjesečno u centru Zagreba, uz fine zalogaje i ugodne razgovore, ugošćuje najčešće male, manje poznate vinare, a oni poznatiji koriste priliku predstaviti pokoju premijeru i/ili skriveni dragulj vinarije. Sljedeći "Vinski razgovori" održat će se 3. ožujka; dodatne informacije potražite na web stranici www.get4u.hr ili Facebook stranici G.E.T. Report, ili pak svratite u kavanu Procaffe, opustite se uz njihovu ponudu vina i finih zalogaja te se informirajte o nadolazećim vinskim i drugim zanimljivim gostovanjima.

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam