"Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom", zabavno-edukativne interaktivne radionice bogate sadržajima, kojima popularnost raste zahvaljujući tome što su prilagođene i vinskim znalcima i ljubiteljima vina koji tek uče, početkom veljače su u centar Zagreba doveli mladu istarsku vinariju Valenta. U suvremenom i multifunkcionalanom prostoru History cluba u Tkalčićevoj ulici, Stiplošekov gost je ovaj put bio Valter Valenta.

Vinski razgovori Valenta 2

Vinski razgovori Valenta 4

Obiteljska vinarija Valenta nalazi se u Kaldiru, nedaleko Motovuna. Ukupno imaju oko 6 hektara vinograda od čega se većina nalazi na lokaciji nazvanoj Raj, na brdu Šubijent. Prvu komercijalnu berbu imali su 2017. godine, a već za ta prva vina su im počele stizati medalje i priznanja.
Komentara publike na ovim Vinskim razgovorima bilo je više nego inače. Većina je bila iznenađena kvalitetom vina Valenta, s obzirom na to da se radi o maloj i novijoj vinariji. Ipak, možda je dobro napomenuti da se vino u ovoj obitelji proizvodi generacijama, ali je to uvijek bilo za vlastite potrebe. Njihova vina nastaju iz starih vinograda pa, iako su novi na tržištu, u vinogradu i podrumu to nikako nije slučaj.
"U vinarsku avanturu smo krenuli jer su tu želju izrazili moji sinovi Stiven i Ivica.", objasnio je Valter Valenta. Na pitanja o financijskoj isplativosti i poslovanju vinarije rekao je: "6 hektara vinograda još nije dovoljno; da bi bilo stvarno financijski isplativo za obitelj, trebali bi imati oko 10 hektara. Poslovni model vinarije je jednostavan - ne zanimaju nas ni kvantiteta ni rinfuza, nego isključivo vrhunsko buteljirano vino."

Vinski razgovori Valenta 9

Vinski razgovori Valenta 6

Publika Vinskih razgovora imala je priliku kušati usporedno Malvaziju 2018. i mladu Malvaziju 2019. koja još nije na tržištu, zatim Sauvignon 2018. te za još jednu usporedbu Teran 2017. i Teran 2018. koji još uvijek odležava u drvenoj bačvi.
Vina su stvarno dobra, s time da su najbolji utisak na sve prisutne ostavile Malvazije. One posebno iskaču svojom kvalitetom i aromama, a razlog za to je sigurno činjenica da u ta vina ne stavljaju apsolutno nikakvo grožđe drugih sorti (čak ni dozvoljenih 15%), ali isto tako da rade s vlastitim selekcioniranim kvascima. Treba svakako istaknuti da je i doajen hrvatskog vinskog novinarstva Vitomir Andrić Malvaziju Valenta svrstao u sam vrh istarskih Malvazija trenutno na tržištu.
Sauvignon je vrlo dobar, što je značajno samim time što ga je u Istri jako teško proizvesti zbog velike količine sunca.
Kroz oba kušana terana proteže se nit fine arome i teroara, trag položaja koji je već pokazao da je izvrstan za tu sortu. To su definitivno vina s ogromnim potencijalom tako da u budućnosti, kad je u pitanju Teran, očekujemo velike rezultate od Valente.
U ponudi imaju i Muškat koji ovog puta nije bio prezentiran jer je prošla berba u potpunosti rasprodana, što ukazuje na to da je doista dobar, a za nove količine Muškata iz berbe 2019. će trebati još malo pričekati, da vino bude spremno za tržište.

Vinski razgovori Valenta 3

Vinski razgovori Valenta 5

Ugodne razgovore i vina pratili su fini zalogaji koji su pokazali kako se okusi hrane i vina sljubljuju na različite načine - plate sa suhomesnatim proizvodima i paštetama tvrtke Buretić Bregi i sirevima mljekare Latus. Za osvježenje su bile "zadužene" vode Studena i Radenska.
Poduzeće Buretić Bregi posluje na obroncima planine Učka. Svi njihovi proizvodi su proizvedeni i prerađeni isključivo u vlastitom pogonu. Recepture proizvoda su naslonjene na više od 100 godina staru proizvođačku obiteljsku tradiciju i usavršene samo vlastitim začinskim mješavinama kako bi zadržale iskonsku kvalitetu i prepoznatljive nostalgične okuse. Publiku su opet oduševile odlične razne paštete i istarske kobasice, a pažnju su privukla i dimljena pureća prsa.
Mljekara Latus je smještena u samom srcu Istre, okružena pašnjacima ponad sela Orbanići. Načinom kojim je radila nona Šantina, s uvjerenjem da se mliječni proizvodi proizvode isključivo od mlijeka, desetak vrijednih ruku svakodnevno preradi do 10000 litara mlijeka. Ponosni su na široku paletu proizvoda; slijede trendove, razvijaju se i rastu, ali temelj ostaje isti: tradicija, priroda, obitelj. Kušala se odlična meka Mozzarella i izuzetno fini zreli sir Veli Jože.

Vinski razgovori Valenta 8
Vinske razgovore upotpunili su, sada već uobičajeno, književni i glazbeni elementi.
Dragana Radusinović Tafra, novinarka i komentatorica koja dugi niz godina prati poslovnu scenu predstavila je svoj prvi roman "Tajkunova kći", kojeg predstavlja kao ljubavni roman o gospodarskom kriminalu. Istražujući i pišući za brojne značajne tiskovine, izbliza je upoznala ortački kapitalizam pa ga roman toliko vjerno prikazuje da se često postavlja pitanje radi li se tu o elementima nečije biografije, ali Dragana ističe da je radnja romana u potpunosti izmišljena.
Jedno od mnogih pitanja publike bilo je gdje se knjiga može kupiti pa odajemo: roman "Tajkunova kći", u izdanju tvrtke Beletra koja objavljuje knjige domaćih autora i potiče izravnu komunikaciju autora s publikom, može se kupiti u većini hrvatskih knjižara.

Vinski razgovori Valenta 7
Pred kraj Vinskih razgovora, organizator i moderator Tomislav Stiplošek osvrnuo se na kušana vina i rasprave koje su se razvile: "Vina Valenta nova su priča Istre, ali već imaju fantastična vina, a mene naravno, veseli što kreću u izgradnju kušaone koja će moći primiti između 30 i 50 ljudi i da, već se veselim odlasku kod njih. Međutim, još me više veseli što novi koncept Vinskih razgovora pokazuje da je vrlo dobro pogođen, jer danas smo imali vrlo živopisnu raspravu o kvaliteti vina Valenta, ali isto tako je bila i živopisna rasprava o knjizi pa je očito da spoj kulture i vina vrlo dobro funkcionira. Naravno, šlag na tortu su svaki put naši glazbenici."
Ovog puta su to bili Helena Novosel i Svibor Perković.
"Helena Novosel uopće ne bi bila bitna za ovu priču da nije njezina poznata brata, tajkuna, influencera, lifestyle bloggera, fotografa i vlasnika Flash.hr portala.", u svojem poznatom ironičnom stilu rekao je za svoju sestru upravo Josip Novosel. No ona od malih nogu pjeva i svira, glazbeno je školovana, ali je svestrana pa je nedavno završila i vizažističku akademiju AOMA. Helena pjeva soul, blues, jazz, pop u svojim aranžmanima, a ujedno i sklada svoje pjesme. Iza nje su brojni nastupi, a trenutno ju možete slušati svaku drugu nedjelju u KCM-u na večerima poezije Poetica Croatica.
Svibor Perković je mladi talentirani gitarist, član benda Ectratis, student jazza na zagrebačkom Učilištu za popularnu i jazz glazbu, a odao nam je da se priprema za Jazz akademiju u Grazu.
Na kraju svog nastupa Helena i Svibor su, itekako zasluženo, dobili veliki i glasni pljesak.

Vinski razgovori Valenta 1
"Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom" su popularne vinske radionice koje su istovremeno i svojevrsni talk show u kojem publika aktivno sudjeluje i tako sukreira tijek razgovora. Stiplošek dvaput mjesečno u centru Zagreba, uz fine zalogaje i ugodne razgovore, ugošćuje najčešće male, manje poznate vinare, a oni poznatiji koriste priliku predstaviti pokoju premijeru i/ili skriveni dragulj vinarije. Događaj upotpunjuju i drugi gosti, obično iz književnog, kazališnog i glazbenog svijeta.
Lokacija održavanja, History club u prekrasnoj i uvijek posebnoj Tkalči, savršeno je mjesto za druženja s najbližima. Za bilo koju vrstu proslave, slobodno se obratite i prepustite iskusnoj ekipi s koja će brzo i pouzdano uspješno organizirati vašu proslavu i udovoljiti svim vašim zahtjevima.
Sljedeći "Vinski razgovori" održat će se 20.02. 2020. uz zadarsku vinariju Fiolić i Zadar Wine Festival. Broj mjesta je ograničen pa je za sudjelovanje potrebna pravovremena rezervacija. Dodatne informacije potražite na web stranici www.get4u.hr ili Facebook stranici događaja.

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam