Gotovo sva djeca požele imati kućnog ljubimca, uglavnom psa. Vaše dijete želi kućnog ljubimca, a vi se nećkate?

Ne zaboravite, djeca koja imaju kućne ljubimce razvijaju osjećaj odgovornosti i brige za druge odmalena. Kućni ljubimci zahtijevaju konstantnu brigu i njegu i potpuno su ovisni o ljudima, koji ih hrane, zabavljaju, vježbaju…Zajedno s odgovornošću, uz ljubimca dijete jača samopouzdanje. I ne samo to. Djeca izložena tzv. prhuti (prašini) sa životinjskih dlaka razvijaju jači imunološki sustav i imaju čak dvostruko manje šanse da kasnije razviju jaku alergiju.

Ako odlučite svom djetetu ispuniti tu želju, trebate ga naučiti nekoliko pravila kako bi dijete i novi ljubimac mogli funkcionirati dobro i skladno.

pas

Donosimo pet pravila kojih se djeca moraju pridržavati:

1. Pas nije igračka, bez obzira na to što nekada možda tako izgleda. Ne smijete dopustiti svom djetetu da ga povlači za uši ili rep i da ga rasteže kao svog plišanca.
2. Ne smijete ostaviti dijete sa psom bez nadzora odrasle osobe. Dijete može isprovocirati psa nakon čega mu pas može poslati signal kao što je režanje, ali budući da dijete ne razumije takve signale, pas ga može ugristi.
3. Djeca mlađa od šest godina ne mogu se samostalno brinuti o psu zato što nisu dovoljno zrela i samostalna. Ali uz vaš nadzor, mogu mu biti odlično društvo, primjerice u igri loptom na livadi.
4. Ne dopustite djeci da viču na psa zato što će pas to doživjeti kao prijetnju i može postati agresivan.
5. Ako uzajamno naučite i dijete i psa socijalizaciji, njihova je ljubav zajamčena.
Izvori: sretna.hr, zadovoljno.hr, 24sata.hr

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam