Današnji su bračni odnosi pod pritiskom kao nikada dosad, kao što su i očekivanja od partnera i novonastale bračne zajednice veća nego ikada. Od partnera očekujemo da nam bude najbolji prijatelj, osoba kojoj ćemo se povjeravati i koja će nas razumjeti, osoba koja će nam dati osjećaj pripadnosti i sigurnosti u odnosu koji je karakteriziran trajnošću, toplinom, ali istodobno i zanimljivošću, uzbudljivošću i strašću. U tako važnom cjeloživotnom odnosu želimo imati partnera koji će znati kako nas utješiti, ali i kako nas uzbuditi, znati kako nas oduševiti i iznenaditi, ali koji će istodobno biti u potpunosti siguran i predvidljiv.

Sve ovo želimo u vremenu u kojem je život zanimljiviji nego ikad, mogućnosti upoznavanja ljudi diljem svijeta nikad lakše, a životni vijek najduži.

Posljednjih desetljeća postaje sve jasnije da žene više nisu samo žrtve nevjernog ponašanja svojih partnera već sve češće i same varaju. Vrlo je malo preostalo do potpunog izjednačavanja muškaraca i žena po učestalosti nevjernog ponašanja.

zena 3

Postoji barem pet važnih razloga zašto se to događa:

1. Većina žena radi izvan kuće, što povećava vjerojatnost da će upoznati potencijalne seksualne/ ljubavne partnere i da će biti nevjerne. Putovanja, sastanci i druge aktivnosti vezane uz posao olakšavaju stvaranje prilika za nevjeru kao i samo prikrivanje nevjere.
2. Žene se koriste internetom i tako im se otvaraju nebrojene prilike za upoznavanje potencijalnih partnera za online ili klasičnu nevjeru.
3. Smanjile su se negativne emocionalne, fizičke, i pravne posljedice za žene ako se nevjera otkrije. Mnoge se ipak još uvijek suočavaju s rizikom fizičkog nasilja, ali vremena u kojima bi žena zbog nevjere automatski izgubila sve što ima, uključujući djecu, imovinu, pa čak i život, nasreću su (u sve većem broju zemalja) iza nas.
4. Žene su sve spremnije na razvod braka, jer su sve samostalnije i financijski neovisne. Mogu se sve bolje i lakše egzistencijalno, fizički i emocionalno brinuti o sebi i vlastitoj djeci. Smanjen je i pritisak na to da žene u osnovi trebaju služiti svojoj primarnoj ulozi majke i domaćice i dokazivati se isključivo tako.
5. Društvene poruke, koje možemo vidjeti u serijama, filmovima i knjigama, kao i prateći živote javnih osoba, nisu više tako osuđujuće prema ženskoj nevjeri.
Izvor: Nevjera, dr. sc. Ana Kandare Šoljaga

Izvor: She.hr

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam