Bacanje hrane nije baš postupak za pohvalu. Postoje načini da se lako pokvarljivim namirnicama produži rok trajanja, i to prilično jednostavno - pravilnim čuvanjem. Kako mlijeko, jaja ili nešto drugo što volimo može ostati duže upotrebljivo? Pridavanje pozornosti skladištenju produžuje rok trajanja, katkad i nekoliko mjeseci. O uštedama i zadovoljstvu ne treba ni govoriti.

Male zdrave navike i poznavanje osnova odlaganja hrane (temperatura, koja namirnica ide sa kojom) mogu donijeti dobre promene.

Jaja
DOBRO: Treba ih čuvati u izvornoj kartonskoj kutiji na polici hladnjaka. To će im produljiti trajanje za 3-4 tjedna od navedenog datuma.

LOŠE: Nemojte držati jaja na vratima hladnjaka, gdje su izložena stalnim temperaturnim promjenama.

Rajčica
DOBRO: Čuvajte mini (cherry) i krupne rajčice u njihovim originalnim posudama. Kod dozrelih velikih rajčica niska temperatura zaustavlja obojenost, okus i hranjivu vrijednost.

LOŠE: Ne stavljajte zrele rajčica u blizini drugog povrća. Ispuštaju etilen i tako utječu na sazrijevanje nezrelih proizvoda koji su uskladišteni u blizini.

Tvrdi sir
DOBRO: zamotajte u foliju koja štiti od vlage. To će pomoći da produžite rok trajanja za čak 2-4 mjeseca.

LOŠE: Ne odbacujte koru sira jer ga ona štiti.

kuhinja

Jogurt
DOBRO: Treba ga čuvati na 4-5 Celzijevih stupnjeva, tj. u hladnjaku. Pomoći će da mu se trajnost produži za 10-14 dana.

LOŠE: Isplativiji je u velikim bocama, ali zasebna mala pakiranja praktičnija su za konzumaciju i čuvanje.

Mlijeko
DOBRO: Držite ga duboko u hladnjaku, na najhladnijem mjestu.

LOŠE: Nemojte ostavljati mlijeko u vratima hladnjaka ili blizu njih jer je tu zrak topliji.

Luk, češnjak
DOBRO: Čuvajte na toplom i suhom mjestu

LOŠE: Ne držite ih u blizini voća. Sadržavaju jake sumporne spojeve koji utječu na kvarenje. Također, ne stavljajte luk i češnjak u hladnjak, ondje se zbog hladnoće i vlage brže kvare.

Lubenice
DOBRO: Čuvati ih na radnoj plohi, a u hladnjak staviti dan prije konzumacije.

LOŠE: Držati ih blizu drugog voća koje ispušta plin etilen i ubrzava propadanje.

Jabuke
DOBRO: U hladnjaku ih možete čuvati u posebnim vrećicama koje štite od vlage. Komade narezanih jabuka nakapajte limunovim sokom kako ne bi dobili smeđu boju. Zašećerenu kašicu od jabuka spremite u frizer.

LOŠE: Nemojte jabuke držati blizu povrća, pospješuje njegovo kvarenje.

Krumpir
DOBRO: Čuvajte ga na hladnom i tamnom mjestu, a samo sitniji crveni u hladnjaku.

LOŠE: Ne ostavljate krumpir na Sunčevom svjetlu jer ono potiče toksin koji može biti opasan u velikim količinama. Također, nemojte držati krumpir blizu jabuka i krušaka kako ne bi dobile okus po zemlji.

Izvor: She.hr

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam