Postupak razvoda je maraton, nikako sprint...i većina razvedenih krene razmišljati o stvarima koje bi učinila potpuno drugačije da je znala što ih čeka. Ne postoji priručnik koji bi vas pripremio, a i svatko ima drugačije iskustvo. Naravno, uvijek vam može pomoći razgovor s već razvedenima.

razvod

Ono o čemu trebate razmisliti prije razvoda naveli smo vam u 10 kratkih točki.

1. Kako će utjecati na moje dijete

Bez obzira koliko često googlate pojmove "djeca" i "razvod", nema informacija o tome kao će to utjecati na dijete. Nitko ne može predvidjeti kako će "vaš" razvod utjecati na "vašu" djecu. Ali, sve je bolje od toga da odrastaju okruženi svađama, netrpeljivošću i tko zna čime. Jer, imajte vjere u inteligenciju djece, sve vide, sve osjete pa i glumljene odnose.

2. Neka vam prijatelji ne pomažu!

Nemojte koristiti pravne savjete prijatelja. Znači, neka vam prijatelj ne bude i odvjetnik, iako je to financijski često povoljnije rješenje. Razlog – sve bi se moglo nepotrebno odužiti.

3. Budite jasni

Napišite sve do u detalje. Možda vam trenutno oboma sve odgovara i možda ste sporazumni s 99% stvari, ali nikad se ne zna. Precizirajte sve odmah, na početku, da vam se poslije ne obije o glavu.

4. Novi partner, nova prilagodba

Iako ste se možda sporazumno razveli, što kada jedno od vas ima novoga partnera? Naravno, normalno ja da ga poželi predstaviti djeci. Iako moguće više ništa ne osjećate prema partneru, ako imate djece, spoznaja da se netko novi nalazi oko njih može biti… Ma znate već – okidač!

5. Novi partner može promijeniti bivšega

Čak i ako ste vi i vaš bivši u dobrim odnosima, ili se čak nazivate dobrim prijateljima, novi partner bi mogao promijeniti stvari.

6. Potrebno je vrijeme

Može proći mjesec dana, može proći godina dana i možete pomisliti kako je sad konačno sve sjelo na svoje mjesto. Sretni ste i ne pomišljate na to da ga poželite natrag. Svejedno, potrebno je dosta vremena da se naviknete na sve promjene koje donosi razvod. Svatko tuguje u svom vlastitom tempu.

7. Prihodi

Da. Sve je nekako skuplje… I često razlog novih svađa…

8. Razdvojenost i treba biti razdvojenost

Biti dobar prema nekome ne znači da bi vaša vrata trebala biti konstantno otvorena vašem bivšem partneru i njegovom preispitivanju vašeg odnosa. Otvorite vrata samo onda kada zaista mislite da su se promjene dogodile i da vrijedi pokušati spasiti brak.

9. 50/50

Lijepo je kada dijete ima aktivnog, obožavanog oca, koji želi stalno biti uz dijete. Ali, da li je 50% vremena kod vas, a 50% vremena kod njega, najbolja opcija za malo dijete, iako trenutno nije tako rijetka?

10. Zajednička druženja mogu naštetiti djetetu

Možda vaš bivši i vi ne želite propustiti neke događaje, tradicije ili aktivnosti, pa sve stvari koje ste radili kao par radite i kada ste odvojeni. Zapamtite, možda tako zbunjujete dijete i možda se ono još uvijek nada da će se roditelji pomiriti.

 

Izvor: She.hr

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam