Znanstvenici su otkrili kako žene s najčešćom krvnom grupom 0 imaju dvostruko veće šanse problema s začećem. Istraživači su došli do spoznaje kako su te žene podložnije riziku da im ponestane zdravih jajašaca pa iz tog razloga mogu u zrelijoj dobi imati prije problema s začećem.

Kako se dobna granica u žena pomakla na skoro 30 godina kada se prvi puta odlučuju za osnivanje obitelji, stoga i ne čudi da će ovo otkriće utjecati na promjene mišljenja mnogih žena koje jednom požele imati djecu. Skoro polovica populacije, oko 44 posto ima krvnu grupu 0, dok drugih 42 posto ima tip A, dok samo 14 posto ima krvu grupu AB. Ali mnoge žene i ne znaju svoju krvnu grupu sve dok ne dođu u priliku da daruju krv ili rade trudničke ili bolesničke testove.

Američki znanstenici sa Sveučilišta Yale i s njujorškog Albert Einstein College of Medicine otkrili su kako one ispitanice s krvnom grupom 0 imaju dvostruko veću šansu od ostalih grupa da ostanu što prije bez svoje "ovarijske rezerve", odnosno broja zdravih jajašaca. Broj ženskih jajašaca tijekom godina pada. Dok novorođena djevojčica ima 2 milijuna jajašaca, do svog puberteta ona padaju na 400 tisuća, a do 40-ete godine života samo ih ostane nekoliko stotina. U studiji je sudjelovalo 563 ispitanica ispod 45 godina koje su prolazile neku vrstu pokušaja začeća.

Usporedivši levele kemijskog spoja Follicle Stimulating Hormone (FSH) u krvi, one žene koje su ga imale više ukazivale su na siromašnu rezervu plodnih jajašaca. FSH leveli koji su veći od 10 ukazuju da će žena naići na probleme s začećem, a to su upravo žene s krvnom grupom 0 koje imaju dvostruko veću šansu da im je FSH level povećan. Nedostatak antigena A i B kod žena s krvnom grupom 0 može dovesti do povećane potrebe za umjetnom oplodnjom.
Znanstvenici napominju kako bi u budućnosti ovo otkriće i krvna grupa mogli utjecati na odluku kod žena kada da započnu planirati zasnivanje obitelji!

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam