Jeste li ikada primijetili kada su vaši prijatelji sretni? Je li moguće da na njihovu sreću baš vi imate utjecaja? Posljednje studije daju nam pozitivan odgovor na to pitanje.
Ljudska sreća ovisi jako puno o raspoloženju ljudi oko vas

sreca1

Studija je pokazala kako nepoznate osobe također mogu utjecati na stanje uma. Koristeći podatke iz studije Framingham, znanstvenici su analizirali veselo raspoloženje i društveni život na uzorku od 4.739 ljudi. Rezultati istraživanja pokazali su da ako imate sretne prijatelje, oni su u stanju podijeliti s vama oko 15% svoje sreće. Ako je vaš poznanik u veselom raspoloženju (čak i ako ne znate tu osobu) bit ćete biti 6% sretniji. Drugim riječima, raspoloženje bilo koje sretne osobe koja ima utjecaj na druge ljude poboljšava raspoloženje svih prisutnih!

sreca_drustvo

Udaljenost kao bitan čimbenik naše sreće
Bliski prijatelj, koji živi u blizini vas, i koji je sretan, povećati će vaše raspoloženje za 25%. Prijatelji koji žive nekoliko kilometara udaljeni od vas nemaju takav utjecaj. Čak i komunikacija putem interneta sa svojim najbližima nema kapacitet da vas oraspoloži kao, na primjer, susjed kojeg ste susreli prilikom iznošenja smeća. To znači da je život puno više lokaliziran nego što si mi to priznajemo. Suvremene tehnologije omogućavaju nam da komuniciramo s ljudima koji su u različitim dijelovima svijeta, ali stvaran utjecaj na nečije veselo raspoloženje karakteriziraju lokalni odnosi. 
Nije uzalud da se kaže kako svoju sreću dijelimo s prijateljima, pa izgleda da radije i biramo društvo u kojem ćemo se osjećati ugodno i sretno. Svakako to imajte na umu kada se drugi put pronađete u sličnoj situaciji.

 

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam