Umjetnost uistinu ne poznaje granice - navedeno je još jednom dokazala zagrebačka Galerija Klovićevi dvori, koja je krajem travnja predstavila novu atraktivnu izložbu u partnerskoj suradnji s Muzejom likovnih umjetnosti u Osijeku te Muzejom Slavonije u Osijeku... 

Galerija Klovicevi dvori Umjetnost slavonskog plemstva 1

Pod nazivom "Umjetnost slavonskog plemstva - vrhunska djela europske baštine" sintetiziraju se dosadašnja istraživanja likovne baštine plemićkih obitelji novovjekovnog razdoblja na području istočne Hrvatske. Odabrani su predmeti širokog kulturološkog raspona - od umjetnina i umjetničkog obrta, sve do arhivskog gradiva i srodne građe, s naglaskom na djela likovne umjetnosti - slikarstvo, kiparstvo, grafike i arhitekturu. 

Galerija Klovicevi dvori Umjetnost slavonskog plemstva 2

Galerija Klovicevi dvori Umjetnost slavonskog plemstva 8

Izložba predstavlja više od 200 izložaka, većinom iz fundusa hrvatskih muzeja, a djelomično i iz privatnih zbirki. Djela likovne umjetnosti neraskidivo su povezana s najznačajnijim plemićkim obiteljima - poput Adamovića, Eltza, Pejačevića ili Jankovića Daruvarskog - koje su odigrale važnu ulogu na gospodarskom, političkom i kulturnom planu današnje istočne Hrvatske. Njihove bogate zbirke umjetnina korespondiraju s najkvalitetnijim tadašnjim kolekcijama i postavljaju hrvatsku povijest umjetnosti i kulture u direktan odnos s centrima kulturne i umjetničke produkcije Europe. Istaknimo kako će na izložbi biti najzastupljenije zbirke koje su najtemeljitije istražene, uz nastojanje da se prikaže i poneko djelo iz zbirki kod kojih još uvijek postoje brojne nepoznanice. 

Galerija Klovicevi dvori Umjetnost slavonskog plemstva 3

Galerija Klovicevi dvori Umjetnost slavonskog plemstva 5

Izložbeni materijal djelomično je predstavljen kronološki, a djelomično tematski. Odabrana djela posjetiteljima pružaju prigodu upoznavanja vrhunskih ostvarenja likovne umjetnosti u širokom vremenskom rasponu - od baroka do moderne umjetnosti s početka 20. stoljeća. Vrlo je važno naglasiti i različitost tema - od portretistike kao najzastupljenijeg žanra, do pejzaža, veduta, mitoloških scena i sakralnog slikarstva, ali i umjetničkih vrsta - slikarstva, grafika, crteža, skulptura i reljefa. Također, kroz muzeografska rješenja zastupljen je i uvid u arhitekturu i građevine poput obiteljskih dvoraca, kurija, kapela i crkvi - kao značajan segment likovnosti na koji su utjecale plemićke obitelji. 

Galerija Klovicevi dvori Umjetnost slavonskog plemstva 6

Zaključimo - ovom se izložbom za široku publiku, kao i stručnjake različitih profila, oblikovao atraktivan prikaz reprezentativne baštine, ali i svakodnevne kulture življenja plemstva. Istovremeno se nedvojbeno valorizirala i njihova uloga u kulturno-povijesnoj i umjetničkoj ostavštini Hrvatske, te značaj i pozicija u europskim umjetničkim i kulturnim dosezima od 18. do gotovo sredine 20. stoljeća.

Galerija Klovicevi dvori Umjetnost slavonskog plemstva 4

Galerija Klovicevi dvori Umjetnost slavonskog plemstva 11

Nema sumnje - pod stručnim vodstvom autorica Jasminke Najcer Sabljak i Silvije Lučevnjak, uz predan rad kustosica Valentine Galović i Ive Sudec Andreis, Galerija Klovićevi dvori izložbom "Umjetnost slavonskog plemstva - vrhunska djela europske baštine" ponovno je napravila iskorak prema najvišim svjetskim standardima!

Više pogledajte u video reportaži:

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam