Svaki roditelj želi najbolje svojoj djeci, želi da se djeca osjećaju dobro. Istraživanja pokazuju kako su samouvjerenija djeca manje anksiozna, bolji su učenici, otpornija su i imaju zdravije međuljudske odnose.

Amy Morin, psihoterapeutkinja i autorica popularne knjige "13 stvari koje mentalno jaki roditelji ne rade", ukazala je na sedam najvećih grešaka roditelja koje ruše samopouzdanje djece.

Dozvoliti djeci da bježe od odgovornosti
Možda vam se čini kako će recimo, bavljenje kućanskim poslovima dodatno opteretiti vašu djecu, no obavljanje kućanskih poslova zapravo pomaže djeci da postanu odgovorni. Pomaže im da razviju osjećaj sposobnosti i postignuća, a sebe vide kao sposobne i kompetentne.

Ne dozvoliti im da prave greške
Teško je gledati kako vaše dijete ne uspijeva u obavljanju nekih zadataka ili je odbijeno ili nešto zabrlja. Nerijetko roditelji žele spasiti djecu od neuspjeha, no štiteći uskraćujete im priliku da se bore i uzvrate. Greške mogu biti njihovi najveći životni učitelji.

Štititi ih od njihovih emocija
Prirodan poriv je da želite razveseliti djecu kad su tužna ili ih smiriti kada su ljuti. Način na koji reagiramo na njihove emocije imaju veliki utjecaj na razvoj njihove emocionalne inteligencije i samopoštovanja. Pomozite im prepoznati što to pokreće njihove emocije i naučite ih kako da ih sami kontroliraju. 

2021. She.hr obitelj 01

Poticanje mentaliteta žrtve
Umjesto da govorite djeci da nešto ne mogu ili da im nešto ne možete priuštiti, ohrabrujte ih da poduzimaju neke pozitivne korake.

Djeca koja prepoznaju svoje izbore u životu imaju više samopouzdanja i optimističniji su po pitanju stvaranja bolje budućnosti za sebe.

Prekomjerno zaštitnički nastrojeni
Gledajte na sebe kao na vodiča, a ne kao zaštitnika. Dozvolite svojoj djeci da dožive i osjete život.

Očekujete perfekciju
Visoka očekivanja su zdrava, ali ako previše očekujete osjetit ćete neke posljedice. Kada djeca vide da od njih previše očekuje, možda se neće ni truditi ili će se osjećati kao da se nikada u ta očekivanja neće uklopiti.

Kažnjavanje, a ne discipliniranje
Djeca moraju naučiti da neki postupci dovode do ozbiljnih posljedica. Ali postoji velika razlika između discipline i kazne.

Djeca koja su disciplinirana misle - napravila sam loš izbor. Djeca koja su kažnjena misle - ja sam loša osoba.

Izvor: She.hr

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam