Od malih nogu nam pričaju "Daj sve od sebe!", "Budi najbolja što možeš biti", "Budi samouvjerena, uspješna…"

Ali što sve to znači? Kako to zaista izgleda u svakodnevici?

U svijetu u kome su standardi sve zahtjevniji i sve je složenije i konkurentnije, ako ne dajemo sve od sebe, nećemo uspjeti. Ali, davanje sve od sebe ne bi trebalo biti teret, trebalo bi biti prilika i trebalo bi biti zabavno. "Postanite najbolji i stvorite život koji želite!", to vam govore. To je krajnji cilj, zar ne? Ipak, nije to baš tako.

Pokušajte prošetati gradom ili prosurfajte po internetu, a da vas negdje ne zaskoči neodoljiva reklamna ponuda koja kaže kako je krajnje vrijeme da postanete najbolja verzija sebe.

Zapitate li se što to konkretno znači i po čijim kriterijima bi mi trebali biti najbolja verzija sebe?! Navedeno ostaje misterija, ali zahtjev je jasan kao dan: moraš biti bolja nego što si sada, odnosno, ne samo bolja nego najbolja, pa ma što to značilo!

Da se razumijemo, nema ničeg lošeg u tome željeti i stremiti da budemo, ako ne najbolja, onda barem bolja verzija sebe.

Ako ta bolja verzija podrazumijeva da smo zaista sretniji, ispunjeniji, uspješniji ili zadovoljniji u miru sa sobom, to je sigurno nešto što sve mi priželjkujemo. Kada radimo na prevladavanju onoga što nas sprječava ili blokira da idemo putem koji biramo, svakako sebi činimo dobro, i u tom smislu je odlična ideja raditi na postajanju bolje verzije sebe.

Međutim, postoji tu par "caka" koje, ako se ne uzmu u obzir, od stremljenja naprave tiraniju. Ako imamo u vidu da je danas moderno biti pozitivan, pokazivati samo svoje jake strane, svoje uspjehe, svoju savršenost, multidisciplinarnost, kreativnost, inovativnost, nasmijane fotografije i priče o uspjehu, kuda nas onda vodi ovakav upgrade samog sebe?

U tom kontekstu, imperativ je biti uspješan i sretan. To nije težnja, već na neki način i tiranija. Inače, što? Ne zaslužujemo sreću? Manje smo vrijedna ljudska bića?

Ovako postavljene stvari negiraju važne aspekte života svakog od nas, a to su sve one negativne stvari kojima se povremeno prepuštamo: negativne i neugodne emocije, prisjećanja na neuspjehe i greške, bolna iskustva, (samo)destruktivna ponašanja…

One, kao takve, ne mogu i nemaju svoje mjesto u navali fatalističkog pozitivizma koji nalaže kako se trebamo vladati isključivo u pravcu postajanja boljom verzijom sebe.

2021. She.hr panel 01

Taj zahtjev uopće ne mora biti ni apsolutistički da bi bio opasan. On to može biti i u značajno blažoj formi. Kako? Ako svoju pažnju usmjeravamo ka tome da trebamo postati bolja verzija sebe, svoje samopouzdanje i samopoštovanje možemo zasnivati na tom našem budućem ja, koje još uvijek ne postoji, a i pitanje je hoće li i kada postati.
No to nije sve, jer gdje su potrebe i želje tog sadašnjeg "ja" i gdje je prihvaćanje njega takvog kakav jest? Je li sve podređenom tom "ja" koje ne postoji i koje je samo naša optimistička projekcija budućnosti?

Pozitivno razmišljanje, vizualiziranje, fokusiranje na sadašnji trenutak…sve to i više… postaje imperativ.
I na kraju, što ako ne uspijem postati bolja verzija sebe nego što sam sad? Što tada? Jesam li tada promašeno ljudsko biće i promašena žena bez budućnosti? Ne zaslužujem sreću i ljubav jer oni su samo za one koji ne posustaju na putu postanka boljom verzijom sebe?

Kako svi ovi zahtjevi djeluju ljudima koji se svakodnevno bore s anksioznošću, strahovima i depresijom? Posebno zato što se većina nas "nesavršenih" tijekom života susretne s takvim emocijama i stanjima. Koliko je humano, odnosno, nehumano reći osobi koja se bori za svoj život kako mora postati bolja, odnosno, najbolja verzija sebe?

Mislite li kako ona ne želi postati bolja verzija sebe, ako to podrazumijeva da joj bude bolje i da se iščupa iz kandži svog stanja?

To su sve razlozi zašto imperativ današnjice, kako postati najbolja verzija sebe, može biti opasan. Nije ga pametno sagledavati van konteksta. Ako volite trčati ili hodati, pa danas pretrčite tri, a sljedeće nedjelje četiri kilometara, onda odlično, bravo!

Upravo ste postali bolja verzija sebe u kontekstu fizičke spreme, istrajnosti, snage i upornosti. Ali, to ne znači da niste dobri i vrijedni i danas, kad možda jedva pretrčite dva kilometra ili ne pretrčite nijedan.

2021. She.hr sah 01

Svi ti zahtjevi koji se stavljaju pred nas od strane okoline koja nam to nameće mogu fokus pomjeriti na budućnost, navesti nas da mislimo da samo te upgrade verzije nas samih zaslužuju da im se događaju lijepe stvari.
Činjenica je da smo za neke stvari već sada sasvim dobri, za neke odlični; u nekima smo lošiji, a za neke bolje da i ne pokušavamo. Pa sve to puta pedeset, za svakog od nas. Jer, ne definira nas jedna stvar u kojoj smo izvrsni, niti jedna stvar u kojoj smo loši. Sve nas to čini onime što jesmo - nesavršenim ljudskim bićima koja imaju sposobnost učiti iz svog osobnog iskustva.

Zato je sjajno kad pred sobom imamo cilj i želju pobijediti sutra današnjeg sebe. Ali ma koliko taj današnji mogao, a možda i zasluživao biti pobijeđen od sutrašnjeg, to ne znači da on danas, baš takav kakav je, ne zaslužuje biti prihvaćen i voljen onakav kakav jest, bezuvjetno, čak i ako sutra ne postane to što danas želi. Jer to danas je sve što sigurno imamo, a sutra je neizvjesno podjednako koliko i ta naša bolja verzija sebe.

Ovaj članak možete shvatiti kao kritiku modernom načinu života u kojem je isključivo prihvatljivo biti pozitivan, uspješan u svemu, sretan, i naravno, sve to prikazati na društvenim mrežama. Možete ga shvatiti kao kritiku negiranja dragocjenih alata koji su tu na raspolaganju i bez kojih navodno ne bismo preživjeli. Možete ga shvatiti kao kritiku univerzalnih normi i ciljeva koje se nameću ljudima, praveći od njih kronično nezadovoljne osobe koje se ne mogu izboriti sa svojim emocijama, što i je namjera ovog članka.

Budite svoji; izgradite zdravo samopoštovanje; izgradite zdrave odnose oko sebe, prihvatite sebe i svoje emocije (pozitivne kao i manje pozitivne); osluškujte sebe.

Ovo ne znači da ne treba raditi na sebi i težiti tome da budemo bolji nego što smo sad - samo razmislite o načinu na koji to radite.

2021. She.hr Gordana Matkovic 01

Autorica teksta: Gordana Matković, Educamix d.o.o.

Izvor: She.hr

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam