Kulinarski recepti

Sastojci:
-1,5 kg šparoga
- 6 purećih odrezaka
- 80 gr gaude
- vezica peršinovog lista
- 2 jaja
- 150 gr maslaca
- žlica šećera
- ulje
- sol
- papar

sparoge

Priprema:

Šparoge očistite i odsijecite im krajeve. U litru slane vode dodajte šećer i kuhajte šparoge. Nakon 20 minuta ih izvadite da se malo ocijede. U vatrostalnu posudu stavite ulje i poslažite šparoge. Jaja trebaju biti tvrdo kuhana i sitno nasjeckana. Njima dodajte sitno kosani peršin i otopljeni maslac. Dodajte još sol i papar te dobro pomiješajte. Odreske istucite batićem za meso, posolite i popaprite. Pržite ih na ulju i kada su gotovi slažite ih na šparoge i prelijte mješavinom od maslaca, jaja i peršina. Narendajte sir i pospite preko toga. Pecite u pećnici 10-15 minuta na temperaturi od 180 stupnjeva. 

Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

 

 Sastojci:
- 300 grama kukuruznog brašna
- 100 grama bijelog brašna
- 100 grama kukuruznog griza
- 200 grama blitve/kopriva
- 100-200 grama mladog sira
- 2-3 velike žlice mljevenih sjemenki (lan, susam, tikva, suncokret)
- prašak za pecivo
- sol

Priprema:

Uključiti pećnicu na maksimum. Oprati i isjeckati blitvu, ne previše sitno. Pomiješati sve sastojke, mladi sir dodati na kraju i ne sitniti ga previše. Potom dodati vode da se postigne gusto tijesto (gustina treba biti takva samo da se može miješati, ako je rijetko prepeći će se). Veličinu tepsije odrediti prema željenoj debljini tijesta. Tepsiju namazati maslacom, a ako mažete uljem, prethodno ga ugrijte u pećnici, da se ne bi lijepilo. Izliti tijesto i izravnati ga, te peći dok ne porumeni. Poslije vađenja ga prekriti krpom i pustiti da stoji 5-10 minuta, jer se onda lakše reže.
U principu se može koristiti svo lisnato povrće, a takođe se ono može i izostaviti. U proljeće je ova zljevanka odlična s mladim koprivama koje su izvrstan izvor željeza i kalcija koji se lako apsorbiraju. Ovaj recept je zdrava i vrlo brza varijanta za doručak ili večeru. Slaže se sa svim mliječnim proizvodima.
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

Sastojci za tijesto:
- 15 dag kuhanih krumpira,
- 15 dag brašna,
- 1 jaje,
- 1 žličica suhog origana,
- sol, mlaka voda

Ostali sastojci:
- 50 dag gljiva po izboru

- 50 dag krumpira

- 1 glavica luka
- 1 dl pasirane rajčice
- 1 jaje
- 10 dag ribanog sira
- peršin, sol i papar po ukusu

Mushrooms 


Priprema:

Umijesite tijesto od navedenih sastojaka i ostavite da se hladi 30 minuta, zatim ga razvaljajte u pobrašnjeni kalup te stavite u pećnicu na 180 stupnjeva 10 minuta. Očistite gljive u vodi, dobro ih ocijedite. Nasjeckajte luka i popržite ga na tavi. Dodajte mu gljive, te malo kasnije pasiranu rajčicu. Začinite po želji. Nakon toga stavite na tijesto čitavu smjesu ravnomjerno raspoređenu sve do rubova i nastavite peći još 20-ak minuta. U međuvremenu pospite sve ribanim sirom i prelijte tučenim jajetom.
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

 

Sastojci:

- 200 g mljevene piletine

- 50 g dimsi sira

- 250 g krušnih mrvica

- 100 g pohanog luka (kolutići)

- ulje

- papar

- majčina dušica

- mažuran

- smjesa za paniranje

- jaja

- brašno

- sezamove sjemenka

Priprema:

Mljevenu piletinu začiniti te napraviti male polpetice (6 u porciji), u koje zatim stavljamo po 1 kockicu dimsija i oblikujemo male okruglice. Potom ih paniramo (brašno-jaja-krušne mrvice) te prižimo u dubokom ulju. Ocijedimo na kuhinjskom papiru i serviramo s prženim lukom i umacima po želji, uz miješanu salatu.

POHANE OKRUGLICE OD PILETINE PUNJENE DIMSI SIROM

Sastojci:

- Prhko tijesto
- 125 g maslaca
- 85 g šećer u prahu
- 60 g bademovog brašna
- 50 g jaja
- 180 g brašna
- prstohvat soli

Priprema:
Miksati maslac i šećer u prahu, dodati brašno, sol i bademovo brašno te završiti s jajima. Obavezno ostaviti da "odmori" prije upotrebe.

Appetit slastice 2

 

Tart buča - sastojci:
- pire od buče 330 g (butternut)
- 150 g šećera
- 320 g vrhnja za kuhanje
- 3 jaja
- 1 čajna žličica đumbira
- 1 čajna žličica cimeta
- ¾ čajne žličice muškatnog oraščića
- prstohvat soli
Priprema:
Buču narežemo i stavimo peći na temperaturi od 180 stupnjeva dok ne omekša. Očistimo i razradimo štapnim mikserom te protisnemo kroz fino sito. Razvaljamo prhko tijesto i stavimo 5 minuta peći na 170 stupnjeva, potom ostavimo da malo ohladi. Pire od buče i ostale sastojke spojimo i stavimo peći na 170 stupnjeva, 25 minuta.

 

Sladoled od buče - sastojci:
- 300 g vrhnja za kuhanje
- 300 g pire buče
- 130 g šećera
- 1 mahuna vanilije
- 3 žutanjka
- prstohvat cimeta, đumbira, muškatnog oraščića

Sastojci:
- 50 dag bakalara

- 50 dag krumpira
- pire od rajčice
- 2 dcl maslinova ulja
- 2 glavice luka
- 3 režnja češnjaka
- peršin i lovorov list
- sol i papar
- med

bakalar_crveno

Priprema:

Bakalar namočiti u hladnoj vodi i ostaviti 24 sata, te ga skuhati i očistiti od kostiju, te odvojiti na malo veće komade. Na istom ulju gdje popržite luk narezan na kolutiće stavite i bakalar na komadiće. Posložiti red bakalara i red krumpira narezanih na ploške i zalijte pireom ili sokom od rajčice. Posipati isjeckanim češnjakom i peršinom, posoliti, popapriti i ubaciti lovor. Sve zajedno preliti vodom i kuhati na laganoj vatri jedan sat. Po izvoru dodajte žličicu meda što će dodatno omekšati bakalar i dati mu posebnu aromu. 

Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

Maslac izmiješajte sa šećerom. Dodajte suhe grožđice, brusnice, bademe, brašno pomiješano s praškom za pecivo, krušne mrvice, sol, konjak, sok i naribanu koricu limuna, pa sve promiješajte.
Jaja razmutite, dodajte pripremljenoj smjesi i sve dobro promiješajte. Smjesu ostavite da odstoji 2-3 sata na hladnom mjestu.
Kalupe premažite maslacem, punite ohlađenom smjesom, pa ih stavite u vodenu kupelj i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 45-60 minuta. Puding dobro ohladite u kalupima.
Posluživanje
Ohlađeni puding izvadite iz kalupa i poslužite na desertnim tanjurićima uz čaj.

 

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam