Kulinarski recepti

Sastojci:

Podloga:
50 g knackebrot 
50 g lješnjaka
100 g maslaca

Krema:
150 g rukole
200 ml jogurta
8 žlica limunovog soka
5 listića želatine
200 ml vrhnja za kuhanje
175 g svježeg sira

Pesto od lješnjaka:

2 češanja češnjaka
70 g lješnjaka
20 g peršina
½ žlice korice od limuna
2 žlice parmezana
7 žlica maslinovog ulja

TORTICA OD SVJEZEG SIRA S LJESNJACIMA

Priprema:
Pripremite jednu dasku koja vam stane u frižider i presvucite je prozirnom folijom, stavite na nju četiri ringa od 4 cm promjera i 6 cm visine. Za podlogu knackebrot i lješnjake grubo usitnite i stavite u malu vrećicu i zatim sa valjkom za tijesto dodatno usitnite. Rastopite maslac i dodajte ga u masu, zatim podijelite masu u forme i stisnite dobro te pustite da se ohladi nekih sat vremena.
Rukolu očistiti i ostaviti 50 g za ukras, ostatak rukole obariti u vrućoj slanoj vodi, zatim ocijediti i ohladiti te narezati u grubo i pomiješati sa tri žlice jogurta i četiri žlice limunovog soka.

Appetit slastice 3

Sladoled malina - sastojci:

- 340 g malina
- 5 g limunovog soka
- 150 g vrhnja za kuhanje
- 150 g grčkog jogurta
- 130 g šećera

Đumbir kruh - sastojci:
- 100 g maslaca
- 2 jaja
- 240 g brašna
- ¾ žlice đumbira
- 100 g šećera
- 240 g mlijeka
- prstohvat soli
- 1 čajna žličica sode

Priprema:
Razradimo jaja sa šećerom, zatim dodamo maslac (sobne temperature) te suhe sastojke. Završimo mlijekom i pečemo na 180 stupnjeva 30 minuta.

Sastojci:
-1,5 kg šparoga
- 6 purećih odrezaka
- 80 gr gaude
- vezica peršinovog lista
- 2 jaja
- 150 gr maslaca
- žlica šećera
- ulje
- sol
- papar

sparoge

Priprema:

Šparoge očistite i odsijecite im krajeve. U litru slane vode dodajte šećer i kuhajte šparoge. Nakon 20 minuta ih izvadite da se malo ocijede. U vatrostalnu posudu stavite ulje i poslažite šparoge. Jaja trebaju biti tvrdo kuhana i sitno nasjeckana. Njima dodajte sitno kosani peršin i otopljeni maslac. Dodajte još sol i papar te dobro pomiješajte. Odreske istucite batićem za meso, posolite i popaprite. Pržite ih na ulju i kada su gotovi slažite ih na šparoge i prelijte mješavinom od maslaca, jaja i peršina. Narendajte sir i pospite preko toga. Pecite u pećnici 10-15 minuta na temperaturi od 180 stupnjeva. 

Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

 

Sastojci za biskvit:

- 1 ½ čaša šećera
- 5 žlica pekmeza (po izboru)
- 3 žlice ulja
- 1 ½ čaša mlijeka
- 2 ½  čaše glatkog brašna
- 1 žlica sode bikarbone
- 1 žlica dodatka za medenjake

medene_kocke

Priprema:

Šećer i pekmez dobro izmiješajte te u to postepeno dodajte druge sastojke. Pola smjese stavite u tepsiju da se zapeče. Za to vrijeme rastopite 10 dkg čokolade i izmješajte je sa pet žlica pekmeza, zatim premažite na zapečeni dio i prelijte drugim dijelom smjese te vratite u pećnicu da se kolač ispeče do kraja. Nakon što je gotov, prelijte ga glazurom: 10 dkg čokolade rastopite i dodajte 2 žlice glatkog brašna i 1 ½ žlicu masti, nakon što prokuha, dodajte 1 žlicu ulja.

Napomena: pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva, a tepsiju premažite tankim slojem masti ili ju pouljite, te pospite brašnom kako se biskvit ne bi zalijepio. Za čašu koristite one od jogurta ili vrhnja!
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!
Maslac izmiješajte sa šećerom. Dodajte suhe grožđice, brusnice, bademe, brašno pomiješano s praškom za pecivo, krušne mrvice, sol, konjak, sok i naribanu koricu limuna, pa sve promiješajte.
Jaja razmutite, dodajte pripremljenoj smjesi i sve dobro promiješajte. Smjesu ostavite da odstoji 2-3 sata na hladnom mjestu.
Kalupe premažite maslacem, punite ohlađenom smjesom, pa ih stavite u vodenu kupelj i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 45-60 minuta. Puding dobro ohladite u kalupima.
Posluživanje
Ohlađeni puding izvadite iz kalupa i poslužite na desertnim tanjurićima uz čaj.

 

Sastojci:

- 125 g mascarponea
- 250 g vrhnja za šlag +50 g (dodatno)
- 60 g bjelanjka
- 30 g šećera u prahu
- 4 listića želatine
- 5 g instant kave

Priprema:
Namočiti listiće želatine. Napraviti meringu od bjelanjaka i šećera. Izmiksati 250 g vrhnja za šlag a ostatak od 50 g zagrijati i dodati instant kavu. Pomiješati s nabubrenom želatinom i dodati u prethodno razrađen mascarpone. Rashladiti do sobne temperature, dodati lagano mješavinu bjelanjaka i šećera te na kraju šlag. Kalupirati i smrznuti po želji za mogućnost glaziranja.

Appetit slastice 1

Brownie - sastojci:
- 145 g maslaca
- 250 g šećera
- 2 veća jaja
- 65 g brašna
- 80 g kakaa
- 50 g tamne belgijske čokolade
- žličica cimeta
- žličica vanili ekstrakta
Priprema:
Razraditi šećer i jaja, te dodati maslac sobne temerature. Dodati kakao i otopljenu čokoladu, završiti s cimetom, vanilijom i brašnom te peći na 175 stupnjeva, 13 minuta.

 

Čokoladna glazura - sastojci:
- 125 ml vode
- 125 g vrhnja za kuhanje
- 50 g šećera
- 55 g kakaa
- 40 g tamne čokolade
- 6 listića želatine
Priprema:

Sve osim želatine spojiiti i zagrijavati do 80 stupnjeva, a na kraju dodati nabubrenu ocijedenu želatinu i razradiiti štapnim mikserom (držati se dna da se ne stvaraju mjehurići!). Procijediti i koristiti kada se spusti na sobnu temperaturu.

Sastojci:
- 4 kg raznovrsne riječne ribe
- 3 dl pirea od rajčica
- 1 dl ulja
- 60 dag crvenog luka
- 5 dag crvene paprike
- 2 dag ljute crvene paprike
- 8 dag soli
- nekoliko suhih ljutih papričica (po želji)

riblji-paprikas-za-tekst

Priprema:
Ribu očistiti iznutra i izvana, odstraniti glavu te dobro oprati pod malzom vode. Ako je riba veća, izrežemo je na komade. U tavi na ulju prižimo narezani crveni luk. Kad se luk ispirja dodamo mu sol, ljutu i slatku papriku. Dobro izmješamo i prelijemo vodom tek toliko da pokrije ribu. Dodamo pire od rajčica i nekoliko suhih ljutih papričica ako želimo da bude pikantniji. Kada paprikaš prokuha, smanjimo temperaturu i ostavimo da lagano krčka oko pola sata. Paprikaš možete poslužiti uz domaću tjesteninu.
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

 



Sastojci za 4 osobe:
- 8 hrenovki
- 300 g američkog tosta (veliki tostevi)
- 200 g prezli
- 100 g brašna

- 2 jaja

- 2 jušne žlice sezamovih sjemenki
- ulje

Priprema:
Hrenovke skuhati te umotati u tost kojem smo odrezali krajeve i razvaljali ga s valjkom za tijesto. Na tost stavimo šunku, sir i hrenovke, zatim zarolamo i paniramo u brašnu, jajima i prezlama sa sezamom te pržimo na umjerenoj temperature u ulju do zlatno-žute bolje. Poslužiti uz različite umake!

POHANI HOT DOG

 Sastojci:

- 4 artičoke (ARTIČOKA - zeljasta biljka s tvrdim listovima izrazito ukusnih mekanih dijelova. Sezona artičoka počinje u ožujku, a završava ljeti. Najcjenjenija su srca artičoka koja se mogu nabaviti ukiseljena i konzervirana. Svježa, cijela artičoka najčešće se u primorju kuha punjena graškom, krušnim mrvicama i začinskim biljem, te zalivena maslinovim uljem)
- 2 glavice crvenog luka
- 1 žlice maslaca ili margarina
- 250 g šampinjona
- malo mljevenog bijelog papra
- 1 češanj češnjaka
- 1 žlica slatkog vrhnja
- 175 g ementalera

Priprema:

Najprije očistite artičoke tako da skinete drščice i vanjske listiće, a vrhove preostalih listića malo odsijecite. Artičoke zatim kuhajte u slanoj vodi 25 minuta. Tada vilicom trebate odstraniti unutrašnje listiće, a žličicom drvenaste dijelove s dna artičoke. 
Zatim pirjajte kockice luka na rastopljenom maslacu, dodajte oprane i sitno isjeckane šampinjone, papar, izgnječeni češnjak i sol. Miješajući dodajte slatko vrhnje i 150 g naribanog sira. Ovom masom napunite artičoke koje ste prethodno skuhali, a prije pećenja posipajte ostatkom sira. Pecite u pećnici zagrijanoj na 225 stupnjeva 20 minuta. Na samom kraju ovo ukusno jelo možete ukrasiti režnjevima limuna.

Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam