Kulinarski recepti

Sastojci:

- 125 g mascarponea
- 250 g vrhnja za šlag +50 g (dodatno)
- 60 g bjelanjka
- 30 g šećera u prahu
- 4 listića želatine
- 5 g instant kave

Priprema:
Namočiti listiće želatine. Napraviti meringu od bjelanjaka i šećera. Izmiksati 250 g vrhnja za šlag a ostatak od 50 g zagrijati i dodati instant kavu. Pomiješati s nabubrenom želatinom i dodati u prethodno razrađen mascarpone. Rashladiti do sobne temperature, dodati lagano mješavinu bjelanjaka i šećera te na kraju šlag. Kalupirati i smrznuti po želji za mogućnost glaziranja.

Appetit slastice 1

Brownie - sastojci:
- 145 g maslaca
- 250 g šećera
- 2 veća jaja
- 65 g brašna
- 80 g kakaa
- 50 g tamne belgijske čokolade
- žličica cimeta
- žličica vanili ekstrakta
Priprema:
Razraditi šećer i jaja, te dodati maslac sobne temerature. Dodati kakao i otopljenu čokoladu, završiti s cimetom, vanilijom i brašnom te peći na 175 stupnjeva, 13 minuta.

 

Čokoladna glazura - sastojci:
- 125 ml vode
- 125 g vrhnja za kuhanje
- 50 g šećera
- 55 g kakaa
- 40 g tamne čokolade
- 6 listića želatine
Priprema:

Sve osim želatine spojiiti i zagrijavati do 80 stupnjeva, a na kraju dodati nabubrenu ocijedenu želatinu i razradiiti štapnim mikserom (držati se dna da se ne stvaraju mjehurići!). Procijediti i koristiti kada se spusti na sobnu temperaturu.

Sastojci:
- 275 g čokolade,
- 1 žlica šećera u prahu,
- 2 žlice ruma,
- 3 jaja,
- 200 ml slatkog vrhnja

mousse_od_cokolade1


Priprema:

Rastopite čokoladu u zdjeli nad vodenom parom. Nakon što je otopite maknite je s izvora topline, te dodajte šećer u prahu, rum i žutanjak pa malo promiksajte. Istucite bjelanjke dok ne postanu čvrsti, pa isto učinite i sa slatkim vrhnjem. Ukoliko želite ukrasiti mousse odvojite 4 žlice tučenog vrhnja za dekoraciju, a ostatak umiješajte u čokoladu. Na kraju oprezno umiješajte i snijeg od bjelanjaka. Mousse rasporedite u 4 zdjelice i stavite hladiti 1-2 sata.
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

 Sastojci:
- 500 g šparoga
- 500 g fileta lososa
- 4 kriške limuna
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1 žlica bijelog vinskog octa
- 1 režanj češnjaka - sitno nasjeckan
- malo bosiljka
- malo luka vlasca
- sol i papar
- ulje

Priprema:
Najprije napravite umak! U jednoj zdjelici pomiješajte 3 žlice maslinovog ulja, 1 žlicu bijelog vinskog octa, 1 režanj sitno nasjeckanog češnjaka, malo bosiljka, malo luka vlasca, te sol i papar. 
Operite i ogulite šparoge, te ih stavite kuhati u srednje slanu kipuću vodu 6 do 8 minuta. Kada se skuhaju prelite ih hladnom vodom i ostavite da se ocijede. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Zatim losos premažite s malo ulja i posipajte sa solju i paprom, te ga stavite peći 11 do 13 minuta. Kada je gotovo, losos poslužite preko šparoga. Sve prelijte umakom i poslužite s kriškama limuna.
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

 Sastojci:
- 1 l vode
- 1 velika glavica brokule ili 5 manjih
- 1 žlica vegete
- 2 žlice vrhnja za kuhanje

Priprema:
Odstranite najdeblji dio stabljike brokule, a cvjetiće s tanjim stabljikama i lišćem stavite kuhati 15 minuta u litru vode kojoj ste dodali jednu žlicu vegete.
Zatim brokulu izvadite, izmiksajte je i vratite u vodu. Potom dodajte dvije žlice vrhnja za kuhanje i još malo prokuhajte.
Ne trebate dodatno soliti jer ste dodali vegetu!
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

 Sastojci:

- 4 artičoke (ARTIČOKA - zeljasta biljka s tvrdim listovima izrazito ukusnih mekanih dijelova. Sezona artičoka počinje u ožujku, a završava ljeti. Najcjenjenija su srca artičoka koja se mogu nabaviti ukiseljena i konzervirana. Svježa, cijela artičoka najčešće se u primorju kuha punjena graškom, krušnim mrvicama i začinskim biljem, te zalivena maslinovim uljem)
- 2 glavice crvenog luka
- 1 žlice maslaca ili margarina
- 250 g šampinjona
- malo mljevenog bijelog papra
- 1 češanj češnjaka
- 1 žlica slatkog vrhnja
- 175 g ementalera

Priprema:

Najprije očistite artičoke tako da skinete drščice i vanjske listiće, a vrhove preostalih listića malo odsijecite. Artičoke zatim kuhajte u slanoj vodi 25 minuta. Tada vilicom trebate odstraniti unutrašnje listiće, a žličicom drvenaste dijelove s dna artičoke. 
Zatim pirjajte kockice luka na rastopljenom maslacu, dodajte oprane i sitno isjeckane šampinjone, papar, izgnječeni češnjak i sol. Miješajući dodajte slatko vrhnje i 150 g naribanog sira. Ovom masom napunite artičoke koje ste prethodno skuhali, a prije pećenja posipajte ostatkom sira. Pecite u pećnici zagrijanoj na 225 stupnjeva 20 minuta. Na samom kraju ovo ukusno jelo možete ukrasiti režnjevima limuna.

Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

Sastojci:

pljukanci - 0,20 kg

šparoge - 0,20 kg

cherry rajčica 0,05 kg

tikvica - 0,05 kg

sol - 0.001 kg

maslac - 0,02 kg

temeljac - 0,10 l 

pljukanci-proljetni_umak
Priprema:

Pljukance skuhati u zasoljenoj vodi al dente. Rastopiti maslac i na njemu lagano sotirati šparoge i tikvice. Lagano podliti s temeljcem. Dodati pljukance te sotirati dok se temeljac ne iskuha, tj. obloži tjesteninu i povrće. Na kraju dodati cherry rajčicu i poslužiti toplo. 

Dobar tek vam želi www.svijet-ljepote.hr !

Sastojci :
- 1 kg brašna,
- 3 kockice svježeg kvasca,
- 25 dg šećera,
- 20 dag maslaca,
- 5 jaja,
- 4 žutanjka,
- 1 limun,
- 1 naranča,
- 1 prašak za pecivo,
- 2 vanilij šećera,
- 1 mala žlica soli,
- 1 žlica ruma,
- 1 žlica maraskina,
- 1 žlica vina (prošek),
- 5 dcl mlijeka

uskrna_pogaa_naslovna

Priprema:

U mlakom mlijeku s dvije žlice šećera otopite kvasac i ostavite ga da odstoji. Izradite srednje tvrdo glatko tijesto od pjenasto izmiksanih jaja sa šećerom u koja umiješate izrađen maslac i izmiksate. Dodajte sitno narezane korice limuna i naranče. Dodati rum, maraskino, prošek i vanilin šećer. Dodajući brašno s praškom za pecivo, sve dobro umijesiti, dolivajući otopljeni kvasac s mlijekom. Tijesto ostavite da odstoji. Odstajalo tijesto premijesiti i podijeliti na tri dijela. Svaki dio ponovno premijesiti. Oblikovati pogače i rasporediti ih u dublji pouljen i pobrašnjen pleh. Peći u zagrijanoj pećnici.

Dobar tek želi vam www.svijet-ljepote.hr!

Sastojci:
- 6 jaja,
- sol, 
- muškatni oraščić,
- 500 g rajčica, 
- 1 glavica luka,
- 4 žlice ulja,
- papar,
- 3 žlice višnjevače,
- peršin

milanski_omlet1

Priprema:
Izmutite jaja, sol i muškatni oraščić. Ogulite koru od rajčice i narežete je na kriške. Na ulju prvo propržite luk, zatim dodate rajčicu i pržite je neko vrijeme na jakoj  vatri. Rajčicu posolite i popaprite, zatim je prelite višnjevačom. Nakon par minuta dodajte jaja. Omlet više puta dignemo vilicom, da bi provjerili da je gotov. Za kraj, na omlet pospemo nasjeckani peršin. Kao prilog ponudite kuhani krumpir i zelenu salatu.
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam