U tražilicu ste upisali „ispadanje kose“ i naišli na bezbroj reklama koje obećavaju rješavanje problema? Odmah ćemo vam priopćiti jednu lošu i jednu dobru vijest.

Loša je ta da čarobnog lijeka koji bi vam vratio kosu nema jer bi u tom slučaju i Berlusconi imao kosu, a dobra je ta da vjerojatno nemate razloga za brigu jer svakome u određenom periodu uslijed stresa ili drugih agensa može ispadati kosa. Stoga je najvažnije da se smirite i krenete u istraživanje uzroka vašeg ispadanja kose.

Kao prvo, svakome dnevno ispadne 50 do 100 vlasi, osobama koje imaju kovrčavu kosu ili se ne češljaju svakodnevno i mnogo više, a uslijed smjena godišnjih doba svako živo biće pojačano gubi vlasi. Ukoliko to ispadanje kose traje neprestano u periodu duljem od 6 mjeseci preporučljivo je otići dermatologu. Navesti ćemo par mogućih razloga ispadanja kose; Hormoni- inače, svima nama dobro poznat, hormon estrogen osigurava bujan rast kose, stoga mnoge žene tijekom trudnoće imaju mnogo bujniju kosu nego inače. Muški hormoni, nažalost, nemaju utjecaja na rast kose, međutim imaju na ispadanje. Dobro poznato pravilo kod muškaraca- štoviše testosterona, to manje kose!

ispadanje_kose


Muški hormoni su u jako maloj količini prisutni u ženskom tijelu te se pojačano počinju izlučivati uslijed nekakvog stresa što narušava hormonalnu ravnotežu pa to najčešće dovodi do ispadanja kose na glavi, a rasta na drugim mjestima. Primjerice na nausnici ili zulufima. Baš ironično. Ukoliko kosa ispada više od normalnog, što znači više od šake kose dnevno, svakako posjetite dermatologa koji će vam prepisati hormonalni lijek. Ukoliko vam ispadau normalnim razmjerima bitno je samo pronaći adekvatan način uklanjanja stresa, što god on za vas bio. Ukoliko vam kosa odjednom počne znatnije opadati, a pritom gubite na težini, postoji mogućnost poremećaja rada štitnjače te svakako posjetite liječnika jer sa štitnjačom nema igre. Neadekvatna njega- ukoliko često bojite kosu, koristite kemijska sredstva, peglate ju, svakodnevnoju fenirate, a pritom je ne šišate svaka dva mjeseca i ne koristite adekvatne hranjive proizvode za regeneraciju moguće je da vam kosa i zbog toga opada. Ukoliko vam je kosa jako tanka i lomljiva cijelom dužinom, te zdrava izgleda jedino poravnata, onda je to definitivno razlog vašeg opadanja kose.

kosa_ispadanje1


Prvo što možete napraviti je kupiti blaži šampon te što hranjiviju masku za regeneraciju, otići kod frizera na šišanje i neko vrijeme suzdržati se od agresivnih tretmana, te kupiti češalj s prirodnim vlaknima za kućnu upotrebu. Vitamini i riblje ulje isto tako mogu pomoći. Manjak vitamina- ukoliko ne uzimate nikakve dodatne vitamine, a pritom se niti ne hranite adekvatno (voće, povrće, mlijeko, jogurti, ulja, par obroka dnevno…) postoji velika mogućnost da vam kosa opada i zbog toga.

kosa_ispadanje2


Ukoliko ste još i pobornik dijeta onda je ta mogućnost još i veća. Svakako u dnevni ritual ubacite vitamine ili kapsule ribljeg ulja bogate omega kiselinama. Budući da cink općenito potpomaže regeneraciju organizma preporučili bismo ga i protiv ispadanja kose jer su rezultati vidljivi u veoma kratkom roku. Bolesti- ne brinite, pod time mislimo na razne infekcije dišnog sustava što i nije alarmantno budući da se stanje vrlo brzo popravi s malo vitamina. Ukoliko vam kosa ispada zaista abnormalno, a da niste proživjeli nikakav značajniji životni stres svakako posjetite liječnika jer može ukazivati na neke druge bolesti, nažalost čak i kronične.

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam