Kad se radi o našoj frizuri, najveće brige uglavnom su nam koliko je skratiti, kako je stilizirati i u koju boju se ofarbati. No stručnjaci tvrde da naša kosa govori o našem zdravlju mnogo više nego što mi mislimo.

Stanje naše kose i vlasišta može otkriti brojne zdravstvene probleme. "Ljudi uglavnom smatraju da je dlaka samo mrtav protein, ali stanja našeg organizma utječu na zdravlje naše kose", kaže dermatologinja Victoria Barbosa i nastavlja: "Naša kosa reagira na stres, bilo fizički koji je nastao zbog bolesti ili psihički."

Donosimo vam stoga 5 promjena na kosi i vlasištu koja mogu biti znakom nekog ozbiljnijeg zdravstvenog problema. Ukoliko primjetite slične promjene na svojoj kosi, posavjetujte se s liječnikom.

1. Suha, opuštena i tanka kosa

Mnogo čimbenika uzrokuje suhu kosu, uključujući boje za kosu, upotrebu sušila i plivanje u kloriranoj vodi. Ali značajna promjena u strukturi kose može biti indikator neaktivne tiroidne žlijezde, odnosno štitnjače. Drugi simptomi hipotireoze su umor, dobitak na težini, sporiji rad srcai osjećaj hladnoće. 

2. Ljuskava i mrljasta koža tjemena

Kada se na skalpu počnu stvarati krastice, to je obično simptom psorijaze. Razliku između obične peruti i psorijaze možemo uočiti po tome što se stvaraju zadebljanja i kraste. Psorijaza je najučestalija od svih autoimunih bolesti i javlja se kad se koža preoptereti. Psorijaza se često pojavljuje u paketu s nekim drugim autoimunološkim bolestima poput Cronhove bolesti, lupusa i reumatoidnog artritisa, pa je šansa da će se ona razviti veća ako već imate neku od takvih bolesti. 

3. Prekomjerno ispadanje kose

Dermatolozi objašnjavaju da dnevno izgubimo između 90 i 100 vlasi, što je prirodno i normalno. Ispadanje većeg broja vlasi, osim ako se ne radi o sezonskom ispadanju (u jesen i proljeće kosa nam pojačano ispada) može biti posljedica loše prehrane. Naša kosa zahtjeva proteine, željezo, cink,vitamin A i omega 3 masne kiseline kako bi ostala zdrava i sjajna. 

4. Suha, lako lomljiva kosa

Lomljenje vlasi najčešće je posljedica agresivnih tretmana poput bojenja, ravnanja ili kovrčava. Međutim, i određena zdravstvena stanja za simptom imaju lomljivu i krhku kosu. Među njima je i Cushingov sindrom, poremećaj rada nadbubrežne žlijezde koji uzrokuje pojačanu proizvodnju hormona kortizola. Ovo je stanje najčešće je nasljedno ili je posljedica povrede paratireoidnih žlijezda tijekom kirurških zahvata glave i vrata. Preniska razina paratireoidnih hormona u krvi uzrokuje promjene u razini kalcija i fosfora, što dovodi do lomljive i suhe kose. 

5. Otpadanje kose u malim, okruglim pramenovima

Alopecia areata još je jedna autoimunološka bolest je koja je manifestira otpadanjem kose u specifičnim okruglim pramenovima. Imunološki sustav okreće se protiv folikula vlasi, smanjujući ih i uzrokujući otpadanje kose. Češća je u obiteljima podložnijima autoimunološkim bolestima, a najčešći uzrok same bolesti je dijabetes. Osim otpadanja kose, alopecia areata također uzrokuje otpadanja obrva i trepavica.

Izvor: Portal She.hr


 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam