Internet mater, blogerica i influencerica, nedavno je na svojim društvenim mrežama objavila urnebesan video predškolske djece koja objašnjavaju što je internet i što su to društvene mreže. Video se ubrzo počeo dijeliti na društvenim mrežama.

Margarita Tomić, na društvenim mrežama poznata kao Internet Mater, ima 37 godina, mama je dvoje djece i vrlo je aktivna na društvenim mrežama. Materijal koji objavljuje često je humorističnog karaktera i vezan za svakodnevicu jedne moderne majke, supruge i zaposlene žene. Često u njenim vlogovima sudjeluje i neodoljiva kćer Cvita, koja, složit će te se, ipak ima najviše followera i lajkova!

Odakle ideja za ovaj duhoviti video uradak? Internet Mater nam kaže "Htjela sam utvrditi kako klinci objašnjavaju internet odnosno što se nalazi u njihovim glavicama osim onoga što im mi kažemo. Ovim putem javno zahvaljujem i Luciji, Cviti, Morani, Vicetu, Fridi, Mati i Bruni što su mi lijepo objasnili sve od A do Ž."

Medunarodni dan interneta 1

Klinci objasnili i što su to društvene mreže - trebamo li se zapitati o njihovoj sigurnosti?

Objasnili su što su društvene mreže, navodeći da je to zapravo "ono preko čega te netko prati", odnosno "gdje imaš društvo i slikaš se". Iako, koliko zapravo znaju o internetskim bespućima rekla nam je Cvita, navodeći da su društvene mreže zapravo "ono za ribe" i "mogu se napraviti od špage".

"Vrlo je važno educirati klince jer na kraju dana - njihovo je igralište drugačije nego naše.", nastavila je Internet Mater navodeći kako možda oni više znaju o tehnologiji, ali mi znamo više o životu i trebamo ih naučiti kako da žive na digitalnom igralištu. Da je to vrlo opasno, govori i činjenica da su video podijelili iz Centra za sigurniji internet i Centra za nestalu i zlostavljanu djecu. Pitali smo Tomislava Ramljaka iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu što misli o ovoj temi - "Dolazak novih tehnologija, interneta, chat soba i društvenih mreža omogućili su predatorima ulazak u dječji svijet i to na široka vrata. Djeca sve ranije počinju koristiti internet. Neophodno je predškolsku djecu učiti medijskoj pismenosti, bontonu i pravilima sigurnog interneta."

Ukoliko trebate pomoć i podršku u slučaju nasilja preko interneta ili savjet kako se zaštiti na internetu, ne znate što napraviti i kako se nositi s neprimjerenim sadržajem, nazovite Centar za sigurniji Internet na besplatan i anoniman telefonski broj za djecu i roditelje: 0800 606 606.

 

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam