Boka kotorska stoljećima inspirira umjetnike na stvaranje jedinstvenih djela, a s nekima od njih će se uskoro upoznati i hrvatska kulturna publika. "Putevima bokeljskih Hrvata" naziv je izložbe koja će se od 06. do 16. studenog održati u zagrebačkom Muzeju Mimara. Izložba je dio istoimenog, kulturno-edukativnog projekta koji ima za cilj očuvanje kulturne baštine bokeljskih Hrvata te potaknuti bolju kulturnu razmjenu između Hrvatske i Crne Gore.

Bokeljski Hrvati 3

Izložba će zagrebačkoj kulturnoj publici predstaviti stvaralaštvo dvoje bokeljskih umjetnika koji u svojim djelima propitkuju teme iz svog zavičaja. Tanja Nikolić predstavit će ciklus fotografija pod nazivom "Čekanja". Fotografije na kojima je sama umjetnica prikazuju žene koja je na prostoru Mediterana osuđena na pasivnu ulogu čekanja muškarca. Slobodan Bobo Slovinić u 60 godina stvaralaštva prošao je više od 20 ciklusa, a u Zagrebu će predstaviti dva, Le Corps i Mediteranske horizonte. U središtu ciklusa Le Corps je ljudsko biće dok bit Mediteranskih horizonata čine primorski ambijenti u kontrastu s mirnom i horizontalnom morskom površinom.

Bokeljski Hrvati 4

Boka kotorska, zvana još i Zaljevom hrvatskih svetaca, više od tisuću godina dom je i bokeljskih Hrvata. Doprinos Hrvata bogatom kulturnom nasljeđu Boke kotorske i Crne Gore je neizmjeran, a očuvanje bokeljske baštine za buduće generacije jedan je od glavnih ciljeva ovog projekta. Uz sama djela, na otvaranju izložbe bit će prikazan dokumentarni film o nedavno održanom nastupu Ansambla LADO u Tivtu te djelovanju Hrvatske bratovištine ''Bokeljska mornarica 809''.

Bokeljski Hrvati 1

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam