Terry Fox Run, jedna od najdugovječnijih humanitarnih akcija u Hrvatskoj, u nedjelju 23. rujna. devetnaesti će se put zaredom održati na već dobro poznatoj lokaciji - jezeru Jarun. Trku organiziraju agencija MPG i Veleposlanstvo Kanade u suradnji s Hrvatskom ligom protiv raka, Zagrebačkim holdingom, hotelom Esplanade Zagreb te agencijom Media Val, a pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića. U 18 godina održavanja trka je okupila više od 100 000 sudionika, a prikupljeno je više od 6,5 milijuna Kuna za istraživanje raka u Hrvatskoj te podizanje svijesti građana o ovoj bolesti. Cjelokupan iznos prikupljen u okviru 19. izdanja akcije bit će doniran Institutu Ruđer Bošković za daljnja znanstvena istraživanja raka.

Terry Fox run 2018. 3
"Presretan sam što sam dio 19. po redu godišnje Terry Fox Run akcije u Hrvatskoj. Terry Fox bio je sjajan Kanađanin, čija priča pokazuje da se sve može postići. A Terry Fox Run trka u Zagrebu prekrasna je hrvatsko-kanadska tradicija.", izjavio je veleposlanik Kanade u Hrvatskoj, NJ.E. Daniel Maksymiuk.
Predsjednik Hrvatske lige protiv raka prof. dr. sc. Damir Eljuga, dr. med. izrazio je zadovoljstvo dugogodišnjim održavanjem akcije i rezultatima: "Sretan sam što je humanitarna trka Terry Fox Run dala značajan doprinos, ne samo u dijagnostici i liječenju, već i u znanstvenom istraživanju raka u Hrvatskoj."
"Izuzetno smo ponosni i sretni što jedna od najdugovječnijih humanitarnih akcija u Republici Hrvatskoj doživljava svoje 19. izdanje. Svake godine interes za Terry Fox Run raste, a želja nam je da u jubilarno 20. izdanje uključimo još više građana Hrvatske i dovedemo Terry Fox Run i u Split. Uz to, koristim priliku da zahvalim svim partnerima i pokroviteljima koji nas podržavaju. Primjer Terryja Foxa pokazuje kako jedna osoba može napraviti razliku. Pozivam Zagrepčane i sve ljude u Hrvatskoj da ove godine u još većem broju uživaju u popodnevu na Jarunu. Mogu trčati, šetati, rolati se i pokazati kao i Terry Fox, da je sve moguće!" - izjavila je Illeana Cesarec, glasnogovornica akcije, te podsjetila da, osim sudjelovanjem u trci, građani mogu pomoći uplatom na humanitarni račun:

 

Zajednica Sv. Juraj, Ilica 197, 10000 Zagreb, IBAN: HR1323400091510959877

 

Osim sudjelovanjem u utrci, građani su u humanitarnoj akciji mogli sudjelovati kupnjom Terry Fox Run majice koje se tradicionalno prodavala na uglu Bogovićeve i Gajeve ulice.

Terry Fox run 2018. 2
Akcijom se svake godine obilježava borba Kanađanina Terry Foxa protiv zloćudnog tumora kosti osteosarkoma, zbog kojeg je izgubio nogu, nakon čega je pokrenuo Maraton nade kako bi podigao svijest o bolesti u Kanadi i prikupio novac za istraživanje raka. Iako je bio svjestan da vjerojatno neće spasiti njega, vjerovao je da će jednog dana ljudi sa sličnom dijagnozom izbjeći patnju i da će lijek biti pronađen. Zloćudni tumor od kojeg je naposljetku i umro danas je izlječiv u više od 80% slučajeva, pa je doprinos svih akcija Terry Fox Run diljem svijeta više nego vidljiv.
U utrci na Jarunu, koja je središnji događaj ove humanitarne akcije, mogu sudjelovati svi zainteresirani građani trčanjem, hodanjem, rolanjem i vožnjom bicikla na stazi dugoj 6,3 kilometara. Program na Jarunu započinje u 14 sati i trajat će do 18 sati, a početak trke zakazan je za 16 sati.
Više informacija na https://www.facebook.com/TFRCroatia/

Terry Fox run 2018. 1
Ne zaboravite - humanitarna trka Terry Fox Run svake se godine trči u čast mladiću Terryju Foxu koji je, oboljevši od raka, izgubio nogu. Kako bi sakupio novac za liječenje, 1980. godine krenuo je u trku po Kanadi koju je nazvao "Maraton nade". Trčao je 143 dana po 42 kilometra dnevno, no trku, nažalost, nije uspio završiti jer se bolest vratila i oduzela mu život u 22. godini. U čast hrabrom Terryju njegova je obitelj odlučila nastaviti tradiciju te je pokrenula akciju skupljanja novca za borbu protiv raka koja se održava svake godine u kanadskim gradovima, a u organizaciji kanadskih veleposlanstava i u 67 zemalja diljem svijeta, među kojima je i Hrvatska.

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam