U četvrtak, 23. studenog, u Esplanade Zagreb Hotelu, u svečano-prijateljskoj atmosferi održana je 6. dodjela "Bijelog grozda", nagrade vinarijama koje uspješno razvijaju vinski turizam i pojedincima koji svojim aktivnostima doprinose razvoju i promicanju vinske kulture. Ovu je nagradu 2012. godine utemeljila udruga za kulturu stola G.E.T., koja se bavi promicanjem eno-gastronomije i razvojem eno-gastro turizma. Danas "Bijeli grozd" pokriva države regije te se na G.E.T.-ovoj konferenciji o eno-gastro turizmu dodjeljuje Regional Trophy nagrada prema glasovima publike iz cijele regije.
Silvija Munda i Tomislav Stiplošek, koji su osnovali udrugu G.E.T. i prateći Centar za razvoj vinskog turizma, više od deset godina medijski prate eno-gastro scenu regije pa je, među brojnim aktivnostima kojima se udruga bavi, vrlo značajan i časopis G.E.T. Report.

Bijeli grozd 2017. 1
"Prodaja na vlastitom pragu postala je prioritet vinara, vinski podrumi postali su sastavni dio turističke ponude i veliki čimbenik turizma uopće. Stoga je misija ovog projekta istaknuti one koji se najviše trude, pohvaliti njihov rad i uspjeh, dati im poticaj za nastavak, a svima ostalima dati poticaj za dodatni trud i razvoj kvalitete sveukupne ponude. To se ne odnosi samo na vinarije, nego na sve one koji svojim djelovanjem na bilo koji način utječu na razvoj i promicanje eno-gastro turizma i kulture stola.", objasnio je predsjednik udruge Tomislav Stiplošek.
Za najbolje vinarije glasovalo je i ove godine više od 500 eno-gastro znalaca i putnika. Unutar Hrvatske, rezultati su podijeljeni na 4 regije: Bregovitu Hrvatsku, Dalmaciju, Istru i Kvarner te Slavoniju i Podunavlje. Diplome su dodijeljene i vinarijama iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore te Makedonije.
U svečanom tonu u zagrebačkoj Esplanadi dodijeljena su priznanja najboljim vinarijama, u odnosu na ukupno prikupljene bodove, ali i nekoliko posebnih priznanja za doprinos eno-gastro turizmu u Hrvatskoj.

Bijeli grozd 2017. 6
"Za podršku zahvaljujemo prijateljima i sponzorima koji su podržali organizaciju: Esplanadi Zagreb i divnom osoblju hotela, restoranima Agava, Bistro Apetit by Marin Rendić, Vinodol i Vuglec breg te tvrtki Adriatic Shells, koji su svojim delicijama oduševili sve uzvanike na dodjeli; vinarijama Barundić, Stručić i Dine, čija su se vina pila, te staklarni Rogaška, koja je svojim čašama "Armonia" omogućila da uživanje u tim vinima bude potpuno", ističe Silvija Munda iz udruge G.E.T. te dodaje: "Hvala svima koji su dolaskom podržali vinare i naša nastojanja, ali i svim medijima koji će pomoći da se glas o "Bijelom grozdu" i trudu koji vinari ulažu u razvoj turizma pronese što dalje."
Udruga G.E.T. aktivno radi i na promicanju ugostiteljskih zanimanja pa su na dodjeli sudjelovali i učenici Ugostiteljsko-turističkog učilišta Zagreb, budući konobari.
Među brojnim gostima koji su nazočili dodjeli, bio je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar te predstavnici turističkih zajednica grada Zagreba i grada Jastrebarskog.
"Čestitam nagrađenima, a posebno ovogodišnjem ukupnom pobjedniku, Vinariji Vuglec Breg, koja je proglašena najboljom vinarijom u Hrvatskoj! Ovo je najnoviji u nizu sjajnih primjera koji potvrđuju kakav ogroman iskorak su napravili zagorski vinari, koji za svoja vina osvajaju nagrade i priznanja i na priznatim inozemnim ocjenjivanjima i festivalima. Izuzetno mi je drago što smo osvojili i prva dva mjesta u kategoriji Bregovita Hrvatska - prvo mjesto Vuglec Breg, a drugo mjesto Vinarija Bolfan. To nam daje dodatan poticaj da kroz mjere promocije ukupne turističke ponude Krapinsko-zagorske županije, na posebno mjesto stavimo i naše sjajne vinare", rekao je Željko Kolar.

Dobitnici diploma su:

Bregovita Hrvatska
1) Vinarija Vuglec breg, Škarićevo - Krapina
2) Vinarija Bolfan Vinski Vrh, Hraščina
3) Vinarija Kolarić, Hrastje Plešivičko

Dalmacija
1) Vinarija Korta Katarina, Orebić, Pelješac
2) Vinarija Saints Hills, Zagruda, Pelješac
3) Vinarija Rizman, Klek (vinogorje Komarna)

Istra i Kvarner
1) Vinarija Meneghetti, Bale
2) Vinarija Boškinac, Novalja
3) Vinarija Kozlović, Momjan

Slavonija i Podunavlje
1) Vinarija Iločki podrumi, Ilok
2) Vinarija Kolar, Suza baranjska
3) Vinarija Belje, Kneževi Vinogradi

Najbolji u Hrvatskoj:
1) Vinarija Vuglec breg, Škarićevo - Krapina
2) Vinarija Meneghetti, Bale
3) Vinarija Korta Katarina, Orebić i Vinarija Iločki podrumi, Ilok
Vinarije koje dijele treće mjesto imale su identičan broj bodova po svim parametrima.

Najbolji u Sloveniji: Vinarija Puklavec Family Wines iz Ormoža
Najbolji u Bosni i Hercegovini: Vinarija Vukoje iz Trebinja
Najbolji u Srbiji: Vinarija Zvonko Bogdan iz Palića
Najbolji u Crnoj Gori: Vinarija Plantaže iz Podgorice
Najbolji u Makedoniji: Vinarija Chateau Kamnik iz Skoplja

Bijeli grozd 2017. 3

Dobar Start
Ovo je priznanje čiji je cilj pohvaliti vinarije koje su nedavno uvele turističku ponudu ili to tek planiraju jer su shvatile važnost projekata ove vrste. Započele su s radom uz puno entuzijazma, a priznanje "Dobar start" pokazaje kako je njihov trud primijećen i time im daje poticaj da ustraju - za 2017. godinu dobila ga je vinarija Dine iz Blata na otoku Korčuli.
Posebna priznanja
Vlado i Slavica Borošić dobili su posebno priznanje za životno djelo i izniman doprinos u razvoju i promicanju vinske kulture...svi koji su imali čast i privilegiju upoznati bračni par Borošić i provesti s njima neko vrijeme mogu samo potvditi kako vinska scena u Hrvatskoj ili ne bi postojala ili bi bila znatno drugačija da nije bilo Vlade i Slavice Borošić.
Tvrtka Pupitres dobila je posebno priznanje za izniman doprinos u razvoju vinske kulture - ove godine, kao i unazad nekoliko godina, Jelena Šimić Valentić i njena Vinska škola uveli su u vinski svijet veliki broj novih ljubitelja vina. Više od 300 održanih tečajeva pokazuje entuzijazam Jelene Šimić Valentić!
Siniša Lasan primio je posebno priznanje za izniman doprinos u promicanju vinske kulture - jedan od naših najboljih sommeliera službeni je ocjenjivač vina na londonskom ocjenjivanju vina "Decanter", čime je hrvatsku vinsku scenu uzdigao u svjetske okvire.

Opći ciljevi projekta "Bijeli grozd" su prezentacija i poboljšanje turističke usluge u eno-gastro turizmu, a širenjem u države regije podiže se svijest o važnosti eno-gastro turizma ne isključivo i izdvojeno u Hrvatskoj. Šira publika imat će mogućnost odabrati najbolje od najboljih i iz država regije, a "Bijeli grozd Regional Trophy" za sezonu 2017./2018. dodijelit će se na 4. G.E.T. Konferenciji o eno-gastro turizmu koja će se održati 16. i 17. veljače 2018. godine na Ladanjskom imanju Principovac u Iloku.

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam