Izložba fotografija "Kušaj vino očima" autorice Helene Pletković, u organizaciji udruge za kulturu stola G.E.T., otvorena je u Zagrebu, odakle kreće na turneju Hrvatskom.

Pod nazivom "Kušaj vino očima" kriju se fotografije kojima je u fokusu vizualni identitet vina - etiketa i vino u čaši; onako kako ih je mlada umjetnica vidjela.

3 KVO

Velik dio kupaca bira vina po etiketi, to jest po tome koja im se etiketa više sviđa. Na žalost, vrlo brzo tu etiketu spremimo u pamćenje i ne razmišljamo mnogo o njoj. Tu nepravdu, jer etikete su ponekad mala umjetnička djela, Helena je željela ispraviti i pokazati ih u većem formatu, iz jednog drugog, umjetničkog kuta, igrajući se svijetlima i sjenama te neizostavnom čašom.

"Moje, sada već višegodišnje, druženje i suradnja s mladom fotografkinjom Helenom Pletković uvijek je, nekako, vezano uz hedonizam pa tako i većina njenih fotografija ima takvu tematiku. Hrana i vino nesumnjivo su veliki dio priče o hedonizmu ili kako mi volimo reći, kultura stola, i neiscrpan su izvor inspiracije. Mladoj i još, pomalo, zaigranoj Heleni i njezinoj veseloj naravi to itekako odgovara, jer sve oko stola prepuno je boja i života. Upravo taj osjećaj za kolorit trenutno je njena najveća vrlina, što i ne čudi, s obzirom na godine. Ona još svakoj fotografiji pristupa sa smijehom." - tako je Helenu na otvorenju izložbe predstavio Tomislav Stiplošek, predsjednik udruge G.E.T. te dodao: "Ovim fotografijama Helena je željela pokazati da i jedna takva, čisto konzumentska stvar, kao što je etiketa, može itekako biti umjetnost. Što se mene tiče, uspjela je u potpunosti. Prepustite se i kušajte vino očima!"

Izložbu je podržala gospođa Đurđa Protić, vlasnica Zvona cateringa i organizatorica "Hrvatskog festivala hrane i vina" te je, za uzvanike svečanog otvorenja, organizirala prigodni domjenak.

"Kroz festival koji organiziram, podržavam mlade ljude, posebno kroz okrilje i sponzorstvo zaklade Mladi kuhar, ali i na druge načine pa tako i kroz podršku ovoj izložbi, jer i ovo je dio eno-gastronomije i služi podizanju svijesti o kulturi stola.", rekla je gospođa Protić.

5 KVO

Jednako je tako došla podrška i od strane Erste banke, koja je ustupila korištenje prostora za organizaciju izložbe, uz naglasak da rado podržavaju mlade talente i da im je drago vidjeti mladu osobu koja se trudi, radi i želi ostati u Hrvatskoj, što je itekako važno u današnje vrijeme kada mnogo mladih ljudi silom prilike svoj poslovni uspjeh traže negdje drugdje.

Otvorenje izložbe je prošlo u ugodnoj atmosferi i s puno dobrih vibracija, uz izbor različitih vina i zalogaja, a uz novinare, prijatelje, vinare i ostale uzvanike, izložbu je svojim dolaskom podržao i poznati hrvatski fotograf Damir Hoyka, koji kroz svoj poznati projekt Fotosofia također pomaže mladim fotografima.

4 KVO

"Zahvaljujemo na podršci svima koji su na bilo koji način sudjelovali u pripremi izložbe. Posebno Zvona cateringu i Erste banci, ali i svim uključenim vinarima, čije etikete je Helena fotografirala.", istaknula je Silvija Munda iz udruge G.E.T. "To su vinarije CUJ, Matošević, Medea, Tomaz i Trapan iz Istre, vinarije Bire, Jako vino, Matuško i Božo Metković iz Dalmacije, vinarije Bodren i Bolfan Vinski Vrh iz Dvanajščak-Kozol i Stručić iz podregije Zagorje-Međimurje, vinarije Barundić, Ivančić - Griffin, Kolarić, Kurtalj i Šember s Plešivice, vinarije Belje, Iločki podrumi, Kolar iz Podunavlja, vinarije PP Orahovica i Tandara iz Slavonije i vinarija Puhelek Purek iz Prigorja."

Izložbu fotografija "Kušaj vino očima" autorice Helene Pletković u Erste Club caffeu (Erste poslovni centar, na adresi Ivana Lučića 2 u Zagrebu) možete pogledati kroz idućih mjesec dana, nakon čega kreće na turneju. Nakon Zagreba, izložba će biti postavljena u Čakovcu, Osijeku, Splitu i Umagu, a točne informacije o lokacijama i datumima bit će objavljene na web stranici udruge www.get4u.hr i u medijima.

2 KVO

O autorici:

Helena Pletković rođena je 4. veljače 1993. godine. Fotografiju voli od malena, a kroz edukaciju i rad, kao mentore koji su posebno utjecali na njen fotografski razvoj, ističe Branimira Butkovića, Amira Šepića i Marka Čolića. Aktivna je članica udruge G.E.T. pa tako najveći dio rada posvećuje vinu i hrani - upravo je iz toga i proizašla izložba "Kušaj vino očima", posvećena vinskim etiketama.

Više pogledajte u video reportaži:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam