Ako ste slučajno zakasnili i niste proslavili takozvani dan "Zagrli vegana" koji se diljem svijeta obilježava 27. rujna, nemojte se uzrujavati. Pred vama je cijeli listopad, poznat i kao zeleni mjesec, u kojemu ćete imati priliku slaviti ljubav prema životinjama, družiti se s istomišljenicima, naučiti nešto novo i odazvati se na razna događanja. Mjesec započinje Svjetskim danom vegetarijanstva, a završava Svjetskim danom veganstva - 01. studenoga.

Svjetski dan vegetarijanstva 2018. 2

Prijatelji životinja tom prilikom pozivaju sve da na www.veganopolis.net pronađu Vege izazov, besplatni servis koji sve prijavljene mjesec dana svakodnevno opskrbljuje novim receptima i informacijama o održivom načinu prehrane te informacijama o nesudjelovanju u nevjerojatnoj okrutnosti i nasilju nad životinjama.

Vlatka Balaš iz udruge Prijatelji životinja podsjeća na još tri "zelena" događanja u listopadu: "Tijekom zelenog mjeseca obilježit će se i Svjetski dan životinja s farma (02. listopada), dan kada se skreće pozornost na strahovitu patnju i smrt milijarda zatočenih životinja."

Nadalje, Međunarodni dan zaštite životinja bit će obilježen 06. listopada na Bundeku u organizaciji Grada Zagreba, gdje će, uz veliki broj štandova udruga za zaštitu životinja, biti postavljen i Vege piknik kako bi posjetitelji mogli uživati u veganskim obrocima i zadržati se na obilježavanju ovog važnog datuma u mjesecu listopadu.

Svjetski dan vegetarijanstva 2018. 4

Balaš posebno ističe: "Zeleni mjesec začinit će i besplatno predavanje nagrađivanog američkog spisatelja, govornika i edukatora, autora knjige "Hrana za mir" (World Peace Diet) objavljene na 16 jezika, dr. Willa Tuttlea. On će 12. listopada 2018. u 18 sati održati predavanje u prostoru udruge Prijatelji životinja, u Jurišićevoj 25 u Zagrebu. Pozivamo sve da dođu u što većem broju."

Biljna prehrana opće je prihvaćena diljem svijeta, a mnogi poznati zagovornici vegetarijanstva bili su geniji, znanstvenici, umjetnici i mislioci poput Nikole Tesle, Alberta Einsteina, Leonarda da Vincija, Vincenta Van Gogha, Mahatme Gandhija, Pitagore, Thomasa Edisona, Platona, Franza Kafke i mnogih drugih. Danas je biti vegan lakše nego ikada, a s takvom prehranom, potvrđeno je raznim istraživanjima, dolaze i razne zdravstvene dobrobiti poput niže razine kolesterola, nižeg krvnog tlaka, zdravijeg indeksa tjelesne mase, manjeg rizika za bolesti srca i karcinom te bolje kontrole i prevencije dijabetesa.

Svjetski dan vegetarijanstva 2018. 1

Biljnom prehranom mogao bi se riješiti i problem gladi u svijetu jer, kada bi se sva hrana uzgajana za uzgoj životinja s farma prenamijenila ljudima, moglo bi se nahraniti cijelo čovječanstvo, i to čak triput. Osim toga, proizvodnja hrane životinjskog podrijetla odgovorna je za globalno zatopljenje više od ukupnog svjetskog prometa.

Prijatelji životinja pozivaju sve da se pridruže obilježavanju Svjetskog dana vegetarijanstva i zelenog mjeseca te se barem približe održivom načinu života i prehrane.

Više informacija o dobrobitima veganske prehrane pronađite na www.prijatelji-zivotinja.hr, gdje se nalaze, uz mnoštvo drugih, i recepti za ukusne veganske kobasice i ukusni sir od badema.

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam