Postoje određene namirnice kojima automatski provjeravamo rok trajanja kako bi se uvjerili da su još uvijek jestive. Uzmimo mlijeko na primjer. Provjeravamo datume; pokušavamo se prisjetiti kada smo otvorili karton, a ponekad malo i kušamo kako bi bili sigurni da se nije pokvarilo. Ista je rutina i kod drugih namirnica kao što su kruh, sir i ostaci hrane tko zna od kada, piše The hearty soul.

Vrlo smo oprezni s hranom kako bi izbjegli bolest, ali zanemarujemo uzeti u obzir i druge predmete koje koristimo svaki dan, a koji su postali mrijestilišta za klice i bolesti.

Svakodnevni predmeti čiji rok trajanja nikada ne provjeravamo:

Spavaća soba
Jastuci: 2-3 godine

Razmislite o tome. Spavate na jastuku svaku večer. Povlačite ga, gnječite ga i savijate ga sve dok vam ne postane udobno. Sve to može uzrokovati da jastuk izgubi svoj oblik i to dovodi do bolova u vratu zbog nedostatka podrške. Također postaje i dom za grinje.

Papuče: 6 mjeseci

Papuče su udobna obuća koju ćete navući nakon dugog dana u potpeticama i neudobnim cipelama. Nažalost, one su također prikladno okruženje za širenje gljivičnih infekcija. Stoga, perite papuče što je češće moguće. Mnoge možete oprati i u perilici ili ručno.

Kupaonica
Spužva: 2 tjedna i spužva za tuširanje: 6 mjeseci

Pribor za tuširanje mogu naseliti gljivice i plijesan. Ne koristite stare spužve za čišćenje svog tijela! Možete ih prokuhati u vrućoj vodi kako bi ubili bakterije.

Ručnik: 1-3 godine

Što radite s ručnikom nakon svakog tuširanja? Objesite ga u wc na kukicu da se osuši ili još gore, bacite ga u korpu za prljavi veš? Takvi vlažni ručnici su optimalno okruženje za rast bakterija.

Rutinsko pranje ručnika nakon što "fermentiraju" u mokrom stanju neće riješiti problem. Korištene ručnike je najbolje staviti vani osušiti i kada se skupi potrebna količina prljavog rublja, što prije oprati u perilici na 90 stupnjeva.

kupaonica 2

Četkica za zube: 3 mjeseca

Svi znamo da bismo trebali zamijeniti naše četkice za zube kad se dlačice počnu savijati. Također, trebali bi kupiti novu nakon prehlade ili gripe kako bi spriječili ponovno razbolijevanje zbog mikroba.

Vodikov peroksid: 2 mjeseca

Nakon što otvorite bocu, vodikov peroksid postaje obična voda u par mjeseci. Zatvorena bočica može se čuvati dulje od 12 mjeseci.

Toaletni stolić
Četka za kosu: 1 godina

Četke treba temeljito očistiti jednom tjedno, a zamijeniti jednom godišnje. Ako koristite četku za kosu s prirodnom dlakom, trebate kupiti novu svakih 7 do 10 mjeseci.

Parfem & Eau de toilette: 1-3 godine

Parfemi s eteričnim uljima mogu trajati tri godine kada su zatvoreni, a dvije godine kada su otvoreni. Eau de toilette mogu trajati četiri godine kada su zatvoreni, a dvije godine kada su otvoreni.

Dječja oprema
Duda: 2-5 tjedana

Dječje dude od latexa moraju se zamijeniti, bez obzira na njihovo stanje i duljinu korištenja. Lateks se lako lomi, a u pukotinama se stvaraju klice.

Auto sjedalica: 6-10 godina

Plastika i pjena propadaju tijekom vremena, oblik sjedala se gubi i prestaje biti dobar za dijete. Idealno je kupiti novo auto sjedalo za vaše dijete umjesto polovne verzije.

Garderoba
Grudnjak: 1-2 godina

Budimo realni: grudnjaci ne traju vječno. Čim se počnu savijati i gubiti oblik, elastičnost, kada počnete osjećati da su preveliki ili premali ili vam postane neugodno u njemu, vrijeme je da ga se riješite i nabavite novi.

Tenisice: 1 godina

Čak i ako niste maratonac ili strastveni posjetitelj teretane, nakon određene kilometraže, tenisice gube svoju formu što donosi nepotreban stres za zglobove.

Kuhinja
Začini: 1-3 godine

Začini gube miris i okus tijekom duljeg razdoblja. Zemljane začine naročito ne bi trebalo čuvati više od šest mjeseci. Dakle, ako ste pronašli veliku bocu muškatnog oraščića kojeg nikada ne koristite - riješite ga se.

kuhinja 1

Brašno: 6-12 mjeseci

Obično brašno može se čuvati šest mjeseci. Visokokvalitetna brašna mogu biti pohranjena na otprilike godinu dana.

Ostava
Aparati za gašenje požara: 15 godina

Ako primijetite bilo kakvu štetu na vašem aparatu za gašenje požara, npr. pukotine na crijevu, trebali biste to ispraviti što je prije moguće.

Produžni kabeli: 1-2 godine

Produžni kabeli obično se koriste u svakoj kući. U njega uključujemo toster, električni čajnik, punjač za mobitel, punjač za tablet i laptop i sl. Ipak, produžni kabeli imaju svoja ograničenja. Ako prelaze svoj kapacitet, to može dovesti do ozbiljnih problema.

Dezinfekcijska sredstva: 3 mjeseca

Nakon tri mjeseca korištenja, dezinficijensi počinju gubiti svoju učinkovitost.

Repelenti protiv komaraca: 2 godine

Ako se spremate ponijeti na kampiranje vaš sprej protiv komaraca kojemu je već treća ili četvrta godina, nemojte se truditi. Nakon dvije godine on postaje beskoristan.

Izvor: The hearty soul, atma

Izvor: She.hr

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam