Od svih čudnih naslova koje smo ovih dana pročitali, najviše smo se "zakačili" na novi trend kolokvijalno poznat kao pijanoreksija ili ti alkoreksija. Preskakanje obroka kako bi se napravilo mjesta za prazne kalorije iz alkoholnih pića, nova je pošast među mladim djevojkama, piše The Independent. Znanstvenici sa Sveučilišta u Missouriju došli su do zaključka kako je ova pojava tri puta češća kod žena nego li kod muškaraca. I, ono što je najgore, ova se pojava kod žena racionalizira željom da ostanu vitke i da se za manje novaca napiju.

alkohol 1

"Kombinacija izgladnjivanja i pijanstva uzrokuje kratkotrajne probleme s kognicijom i koncentracijom, a dugoročno gledano, oštećuje organe.", kaže dr Douglas Bennell iz Centra za poremećaje prehrane "Renfrew" objašnjavajući i kako ženski metabolizam drugačije "obrađuje" alkohol nego muški.

Blogerica Ellie McKinnell kaže da je pijanoreksija nusproizvod svakodnevnih pritisaka s kojima se nose mlade djevojke po pitanju konzumiranja alkohola i održavanja vitke linije. "Ako idete van na večeru, piće u pub ili cjelovečernji izlazak, od vas se očekuje da nešto popijete.", rekla je za The Independent. "Sva alkoholna pića puna su praznih kalorija, a od djevojaka se očekuje da budemo mršave!", rekla je McKinnell.

alkohol 2

Još davne 2008. godine, u jednom od članaka New York Timesa, pisalo se o drinkorexiji i to u rubrici Moda i stil, budući da nije bilo suvislih podataka koji bi zaista dokazali njeno postojanje. A, čini se, da nije niti shvaćena previše ozbiljno. Najnovija analiza Društva za istraživanje alkoholizma otkriva da je drinkorexia itekako stvarna i česta među studentima koji ili žele smanjiti nakupljanje kilograma, ili se napiti od što manje količine alkohola - ili pak i jedno i drugo. Ili, možda, samo uštedjeti.

Zloupotreba alkohola se kod mladih najčešće događa tijekom večernjih izlazaka na tulume i/ili u kafiće i noćne klubove. Tada se često događa fenomen u engleskom govornom području poznat "binge drinking" gdje se konzumira više od 4 pića (žene), odnosno 5 pića (muškarci) u jednoj večeri. Takav oblik "vikend pijanstva" se najčešće vidi kod mlade populacije, koja rijetko preko tjedna konzumira alkoholna pića, ali zato "nadoknađuje" sve u jednoj noći.

Izvori: jutarnji.hrtulumarka.comShe.hr

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam