Broj spermija kod muškaraca na Zapadu u posljednjih je 40 godina pao za gotovo 60%, otkriva znanstveno istraživanje objavljeno u Human Reproduction Update, a znanstvenici koji su radili na istraživanju su iz Izraela, SAD-a, Danske, Brazila i Španjolske.

tata i beba

Foto: Dreamstime
Dijelovi svijeta koji su se pokazali problematičnima redom su razvijene zemlje: Europa, Sjeverna Amerika, Australija i Novi Zeland. Pesticidi, kemikalije koje remete hormone, prehrana, stres, pušenje i pretilost vjerojatni su uzroci ovog problema. Od štetnih kemikalija posebno se ističu one koji plastiku čine fleksibilnijom te kemikalije za sprečavanje izbijanja požara u proizvodnji namještaja.

tata i dijete

Foto: Dreamstime
Znanstvenici su zaključili i da stopa pada broja spermija ne pokazuje znakove zaustavljanja u posljednjih nekoliko godina. Ovaj trend ne primjećuje se u Južnoj Americi, Africi, Aziji, gdje su također proveli studiju.

Izvor: 24 sata.hr (klokanica.hr)

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam