Užurbana kolotečina, radni zadaci koji su sve stresniji, žongliranje obavezama vrtić-posao-ručak...sve to možete olakšati malim trikovima drevnog jogijskog sustava vježbi. Ljudsko tijelo nije prilagođeno sjedilačkom načinu života, tipičnom za današnjeg poslovnog čovjeka, stoga dan za danom za uredskim stolom ima za posljedicu neke od uobičajenih tegoba s kojima se susreću svi koji puno vremena sjede ispred računala. Kako reći "zbogom" stresu? Jednostavno!

stres

Vježbe disanja

Napravite 10 minutnu pauzu od posla, otvorite prozor u uredu da uđe svježi zrak i radite vježbe disanja. Duboko dišite na nos, zatvorenih očiju, tako da s udahom prvo napunite trbuh kisikom, a zatim prsa. Trbušno disanje povećava koncentraciju i memoriju, opušta um i otklanja negativnosti.

Kruženje glavom

Zatvorite oči i kružite polagano glavom u jednu, zatim u drugu stranu (10 ponavljanja u svakom smjeru). Na pola kruga je udah, a druga polovica je izdah. U vratu se nalaze skalenski mišići koji su osjetljivi na emocionalna stanja, te su vidljivo napeti ako se i sami osjećamo napetost. Ovom vježbom stimuliramo živce i povećavamo cirkulaciju glave i vrata, uklanjamo bolove u vratu.

Otvaranje prstiju na rukama

Ispružite ruke ispred sebe i zatvorite šake. Udahnite i izdahom ispružite (forsirano) prste ruku prema van. Ovu vježbu ponovite 40 puta. Vježba je jednostavna, a poboljšava cirkulaciju i uklanja bolove u rukama koji se javljaju zbog nepravilnog položaja korištenja miša. Također, pomaže i u rješavanju negativne energije koja se nakuplja u rukama.

Kruženje ramenima

U području ramena se skuplja najviše stresa, i upravo zato većina ljudi ima bolove u tom području. Ispružite ruke ispred sebe i stavite ih na ramena tako da formirate trokut. Kružite sada rukama (tako da ruke idu što više prema naprijed i natrag), pola kruga udah, pola izdah. Ponovite vježbu 10 krugova u jednu, zatim u drugu stranu.

Vježbe za oči

Povremeno napravite kratku pauzu od gledanja u zaslon računala te odradite niz ovih vježbi, svaku ponavljajući 10 puta. Vježba se sastoji od naizmjeničnog usmjeravanja pogleda prema gore pa prema dolje, u lijevu pa u desnu stranu, te dijagonalno. Završava kruženjem očima, nakon čega protrljate dlanove te njima prekrijte oči 1-2 minute, kako bi energizirali oči. Redovitom praksom ovih tehnika smirujete i stabilizirate um te poboljšavate koncentraciju i kreativnost.

Sve navedeno omogućit če vam brže i efikasnije obavljanje svakodnevnih obaveza i zadataka, pa će vam ostati i više slobodnog vremena za druge aktivnosti!

Izvor: alternativa-za-vas.com

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam