Želite li se u najbržem mogućem roku osloboditi gripe, angine, prehlade ili upale sinusa, probajte sa sirovom hranom! Jedenje sirovih namirnica sve se više popularizira nakon što je otkriveno da kuhanje i termička obrada hrane uništava zdrave sastojke u njoj te otežava probavu.

sir-hran1

Prehrana bazirana na sirovim jelima bogata je vlaknima i kalijem, a siromašna zasićenim mastima. Kada se hranite kuhanom hranom, organizam odmah reagira protiv nje tako da u roku pola sata upeterostruči broj bijelih krvnih zrnaca, tj. dolazi do probavne leukocitoze. S druge strane, kad se jede isključivo sirova hrana, ne dolazi do povećanja bijelih krvnih zrnaca. No, jedenje sirove hrane ne preporuča se na razdoblje dulje od dva dana jer to je dovoljno kako bi se tijelo oslobodilo nakupljenih toksina.

sir-hran2

Ako se odlučite na sirovu hranu, cijeli dan bezbrižno možete jesti čitav niz voća, povrća, orašastih plodova, sjemenki (uključujući i proklijale žitarice punog zrna), zatim jaja, ribu, meso te nepasterizirane mliječne proizvode. Kako bi bio zdrav, jelovnik ne mora biti baziran isključivo na sirovim namirnicama. Samo smanjite vrijeme pripreme hrane. Umjesto dugotrajnog kuhanja u vodi, kuhajte na pari te češće odabirite svježe plodove bogate enzimima koji će omogućiti najbolju iskoristivost zdravih sastojaka koje hrana nudi. Osim što je sirova hrana zdrava, ona je dobra i za vašu liniju. Jedenjem nekuhane i nepečene hrane nećete se udebljati.
Ukoliko niste spremni na dugotrajnije odricanje, dvodnevni meni sastavljen od sirovih namirnica idealan je kompromis između vas i mrskog vam režima dijete. Dan započnite svježim voćnim sokom ili shakeom. Za ručak će vas zasititi salata, juha ili pašteta sa lanenim krekerima. Večernju salatu obogatite maslinama, avokadom, pšeničnim klicama, krastavcima ili rajčicama.

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam