Mnogi možda nisu niti čuli za potočarku, biljku koja se često koristi kao dekorativni dodatak jelima i koja je već desetljećima poznata po svojim ljekovitim svojstvima.
Vjeruje se kako je otac medicine Hipokrat svoju prvu bolnicu otvorio blizu područja na kojem je rasla potočarka kako bi uvijek imao na raspolaganju svježe zalihe te čudesne biljke, dok je u 17. stoljeću ljekarnik Culpeper tvrdio da pročišćava krv, a o njenoj popularnosti govori i da se koristila za liječenje ćelavosti, štucavice pa čak i za uklanjanje pjegica na licu.

potocarka3

Potočarka je izvrstan izvor prirodnih fitonutrienata, tvari u biljkama koja ima antioksidativna svojstva, te ostalih zdravih sastojaka kao što su flavonoidi i karotenoidi. Pomaže pri stvaranju normalnog krvnog tlaka kao i u borbi protiv srčanih oboljenja.
Znanstvenici sa Sveučilišta Southampton su otkrili da se, ukoliko dnevno pojedete zdjelicu potočarke, možete obraniti od nastanka raka. Ispitivanje je provedeno na maloj grupi oboljelih od raka koji su, nakon što su uveli potočarku u svoju prehranu, imali veći stupanj molekula u krvi koje se bore protiv zloćudne bolesti.  Pronašli su da sastav pod imenom "phenethyl isothiocyanate", koji se nalazi u potočarki, blokira proteine koji pomažu rast tumora. Također, otkrili su da potočarka pomaže "ugasiti" signale koje tumorske stanice šalju ostatku tijela tražeći veće zalihe krvi i kisika.

potocarka4

Voditelj istraživanja, profesor Graham Packham, ovom je prilikom izjavio: "Bio sam iznenađen da uzimanje jedne porcije može prozvesti toliko značajne levele te komponente u krvi. Ovo ima potencijala za isti efekt i s ostalim oboljenjima od raka!"  Ovo nije prvi puta da su istraživači došli do ovakvog zaključka - 2007. godine irski znastvenici su otkrili kako dnevna porcija potočarke smanjuje oštećenje DNA u krvnim stanicama, što se smatra bitnim okidačem za nastanak raka!

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam