"Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom", zabavno-edukativna interaktivna vinska radionica prilagođena znalcima ali i ljubiteljima vina koji tek uče, predstavila je u svojem 32. izdanju mladu istarsku vinariju Sosich.
Vinarija Sosich je smještena u mjestu Lašići, u neposrednoj blizini Vižinade, poznate po odličnim vinima. Adriano je peta generacija koja se bavi proizvodnjom vina u obitelji - od svojeg pokojnog djeda Giorgia, koji je do zadnjih snaga svoga tijela išao u kontrolu vinograda i brinuo se da je sve u redu, preuzeo je brigu o vinogradu i vinariji, uz veliku pomoć supruge Ive i majke Marčele. Njihovih 12 hektara vinograda nalazi se na oko 250 metara nadmorske visine, svi su na crvenoj zemlji, posađeni su malvazija 65%, teran 30% i muškat 5%, a imaju 8 etiketa vina.

Vinski razgovori vina Sosich 5
Vina Sosich na ovim je vinskim razgovorima predstavila Nedeljka Krupljan, somelijerka vina i maslinovog ulja poznata po svojem projektu "Cheers With You By Nedeljka Krupljan" kojim turistima i svim zainteresiranim vinoljupcima predstavlja hrvatska vina i maslinova ulja kroz putovanje okusa. To je jedinstveno iskustvo koje će vas "natjerati" da uživate i na isti način naučite o najfinijim vinima naše zemlje! "Obitelj Sošić živi to što radi i proizvodi velika vina s dušom, za koja ćemo svi tek čuti…", istaknula je Nedeljka, oduševljena količinom ljubavi koju ova obitelj ulaže u vinariju i svoja vina.

Vinski razgovori vina Sosich 1

Foto: Rene Karaman

Zagrebačka Barcaffè espresso akademija i ovaj je put bila savršen prostor koji garantira opuštenu i dobru atmosferu. Prostor akademije ujedno je i caffe bar u kojem svi kavoljupci mogu uživati u svojoj omiljenoj šalici kave pa vas pozivamo da svakako navratite - svidjet će vam se! Publika Vinskih razgovora je bila pomalo iznenađena kvalitetom vina ovako mlade vinarije. Naime, kako je slučaj kod mnogih obiteljskih vinarija koje se generacijama bave proizvodnjom grožđa i vina, tako je i obitelj Sošić novom generacijom ozbiljnije pristupila proizvodnji vina za tržište. Većina prisutnih novinara nije se imala prilike ranije susresti s vinima Sosich, a opći zaključak je da su vina jako dobra, stilski uredna i čista; jedina mana koja se može pronaći jest da su općenito premlada, no to je nešto što će se jednostavno ispraviti protekom vremena i radom vinarije. Imaju liniju svježih i liniju odležanih vina; na Vinskim razgovorima se kušalo po malo od obje: Rosé 2020, La Pregiata Malvazija 2017, Merlot Silva Aurea 2017, Teran do Nonno Giorgio 2017 i Muškat 2020. Pažnja je bila na odležanim vinima, a posebno treba obratiti pažnju na Teran koji je odlično vino; sad bi ga trebalo kupiti, spremiti i čuvati sljedeće dvije do tri godine. Komentari publike su se na kraju ipak najviše odnosili na muškat koji spada u liniju svježih vina, a prvenstveno ženski dio publike, ali i Tomislav Stiplošek su zaključili da bi Muškat Sosich mogli piti svaki dan. Dobro je znati da obitelj Sošić završava kušaonu u sklopu vinarije, gdje će posjetitelji uz vina moći kušatii i njihove likere i maslinova ulja.

Vinski razgovori vina Sosich 2

Foto: Rene Karaman

Da se vino ne bi pilo na prazan želudac, tradicionalno se na Vinskim razgovorima poslužuju zalogaji kojima se Stiplošek u zadnje vrijeme počeo "igrati" te tako predstavljati i dio ponude "Naše priče". Ovog puta to su bili grisini s pršutom, mini burgeri i kanape sendviči napravljeni od baguettea iz zagrebačke pekare Bread Club, poznate po tome da radi kruh s prirodnim kvascem. Baguette (domaći francuski kruh) rade od pšeničnog i integralnog brašna, malo soli i, naravno, prirodnog kvasca, a možete ga nabaviti svakog dana u njihovim trgovinama, na adresama Trakošćanska 42 i Vlaška 27.

Vinski razgovori vina Sosich 4
Foto: Rene Karaman

"Iznimno sam sretan što smo mogli predstaviti vinariju Sosich na Vinskim razgovorima; ne samo zato što imaju odlična vina, nego zato što je to jedna od vinarija u kojoj nisam bio i nisam znao puno o njima, što je, s obzirom na moj vinski staž, neobično. To znači da vinska scena Hrvatske raste, napreduje i razvija se. Nadam se da smo ovim medijskim istupom pomogli ovoj mladoj vinariji i to me neizmjerno raduje. ", rekao je Tomislav Stiplošek.
Sljedeći Vinski razgovori održat će se uskoro, a u međuvremenu, Stiplošeka i njegov tim možete naći u "Našoj priči" by Flâneur, u Kamaufovoj 22. Zapratite ih na njihovim Facebook i Instagram profilima gdje možete vidjeti njihovu ponudu i vinska događanja, a u pripremi je i zanimljiva nagradna igra koja će sigurno zaintrigirati mnoge vinoljupce!

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam