Svima nam je poznato da srebro, mnogima izrazito drag plemeniti metal, s vremenom gubi sjaj i pocrni, posebno nakon dugog izlaganja raznim kemikalijama, vodi, suncu i slično.

Postoji mnogo načina za čišćenje srebrnog nakita i posuđa, od paste za zube, kombinacije alkoholnog octa i sode bikarbone, ali nama se najboljom pokazala upravo ova, između ostalog i izrazito jeftina metoda o kojoj ćemo pisati.

2018. She srebrni nakit 2

Prije i poslije postupka

Čišćenje po koracima

Za čišćenje srebra potrebno vam je:

Posuda (keramika, staklo), aluminijska folija, kipuća voda, 2 žlice sode bikarbone, 2 žlice soli i četkica. Kako biste očistili srebrni nakit, komad posuđa ili pribora, slijedite korake u nastavku.

KORAK 1: Odabir nakita i posude

Uzmite posudu adekvatne veličine za komad nakita koji želite očistiti te ju obložite aluminijskom folijom. Mi ćemo ovom metodom čistiti srebrnu narukvicu.

2018. She srebrni nakit 3

KORAK 2

U posudu obloženu aluminijskom folijom stavite dvije žlice soli i dvije žlice sode bikarbone, sve skupa promiješajte i unutra stavite nakit koji želite očistiti. Zatim zakuhajte vodu, količinu koja je potrebna da u potpunosti prekrije nakit, i ulijte u posudu. Otopinu promiješajte i ostavite da stoji 5 do 10 minuta.

Normalno je da otopina u početku "kipi", zbog reakcije sode bikarbone s vrućom vodom i soli, to će trajati nekoliko sekundi. Nakon što je prošlo 5 do 10 minuta, uzmite četkicu i nježno četkajte srebro, laganim pokretima. Već sada možete vidjeti koliko je otopina očistila srebro i vratila mu sjaj. Nakon četkanja isperite samo u mlakoj vodi ili s laganim sapunom. Konačni rezultat je sjajna narukvica, kao nova!

Ovu jeftinu i jednostavnu metodu možete prakticirati za čišćenje srebrnih komada .925 oznake i vratiti im sjaj!

Autor: Maja Basta Šokić https://www.ucionica.net

Izvor: She.hr

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam