Vlasnici kućnih ljubimaca znaju da s dražesnim životinjama nema spontanih putovanja. Životinje traže pomno planiranje i vještu organizaciju.

Prije nego što rezervirate smještaj trebate znati je li kućnim ljubimcima dopušten pristup objektu i koji su uvjeti te cijena njegovog boravka. Što se putovanja autobusom, vlakom ili brodom tiče, raspitajte se hoće li primiti vašu mazu i pod kojim uvjetima.

Praznog želuca u avion
Pri putovanju avionom psi prolaze dulje razdoblje u pogledu privikavanja. Trebaju biti čisti jer nijedna aviokompanija neće biti oduševljena time da u njihov avion psi unesu buhe. Pas na ogrlici treba imati privjesak na kojemu je upisano vaše ime, prezime, broj telefona i adresa stanovanja. Slikajte ga mobitelom ili stavite njegovu sliku u lisnicu kako biste ga lakše pronašli ako se slučajno izgubi.

Šest sati prije putovanja nemojte mu davati hranu, a dva sata prije leta avionom ni vodu. Za psa nabavite dovoljno prostran kavez da u njemu može stajati.

Ako putujete u inozemstvo, trebate pribaviti isprave potrebne za ulazak u odabranu državu. Na graničnom prijelazu vaše će ljubimce pregledati carinik, a vi morate uz sebe imati međunarodnu svjedodžbu o zdravlju životinja (veterinarski certifikat) ili putovnicu, u kojem mora biti naveden vlasnik, kao i upisane napomene o izvršenim obveznim cijepljenjima (moraju biti cijepljeni protiv bjesnoće).

Životinja mora biti označena mikročipom ili jasno čitljivom tetovažom nanesenom prije 03. srpnja 2011. godine.

Trebate ponijeti najmanje pet litara vode. U inozemstvu se može dogoditi da je voda iz vodovoda druge kakvoće nego voda u vašoj kući. Pas bi mogao biti osjetljiv na takvu vodu te bi mogao i oboljeti.

2018. She pas 1

Podnošljiva vožnja osobnim automobilom
Putujete li vlastitim prijevozom, dobro je u automobilu imati klimatizaciju, bez obzira koje je godišnje doba u pitanju. U suprotnom povremeno otvorite prozore radi strujanja zraka i vodite brigu o tome da pas nije na propuhu.

Sjetite se - psi vole grickati pa ih razveselite malim lunch paketićima. Ne pretjerujte, veće količine mogu izazvati mučninu ili uznemirenost pa stoga ponesite nešto za smirenje. Hranu koju životinja jede kod kuće obvezno ponesite sa sobom jer nikada ne možete biti sigurni da ćete ju moći nabaviti u mjestu gdje ćete se odmarati. Nemojte im davati sirovo meso, jer postoji velika opasnost od zaraze.

Nemojte zaboraviti posude za hranu i vodu, prostirač na kojemu životinja spava kod kuće, a ako ste ipak odlučili povesti mačku, ponesite i kutiju s pijeskom za obavljanje nužde.

Ako je životinja bolesna, ne zaboravite ponijeti dovoljnu količinu lijekova. Tijekom putovanja dobro je nakon nekoliko sati načiniti stanku te životinji omogućiti da obavi nuždu i popije vodu.

Na odredištu
Dopustite svojoj životinjici da se upozna s novim okolišem. Psi vole njuškati i istraživati novi teritorij.

Gdje god bili, važno je da pas ima isti dnevni ritam, da ide redovito van, jede i pije. Ako ste u potpuno novom ambijentu, osigurajte mu "sigurni kutak" gdje će biti njegova dekica, kost ili omiljena igračka.

Izvor: She.hr

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam